V poslednej dobe sa stretávam stále častejšie s požiadavkou na pečenie bez vajíčka, mlieka, alebo masla. Zo začiatku som si myslela, že to nie je ani možné, ale na moje prekvapenie sa tieto suroviny dajú veľmi ľahko nahradiť, alebo vynechať.
Recept na univerzálne sladké vegan kváskové cesto:
210g rozkvas (70 g LM, alebo ražného kvásku, 70g hladkej múky, 70g vody)
Suroviny zmiešať a nechať nakysnúť na dvojnásobok. Môže to trvať ž-12 hodín v závislosti od okolitej teploty
Cesto:
210 g nakvasený rozkvas
500 g hladkej múky špeciál
250 ml sójového, alebo iného rastlinného mlieka
100 g cukru
1 – 2 lyžice jablkového pyré (pripravíte si jednoducho tak, že rozmixujete jablko, alebo použijete detskú výživu)
50 ml oleja, alebo rastlinného masla napríklad Aslan, alebo Naturli
štipka soli
Postup:
Z uvedených surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
Vymiesené cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže to trvať od 6 do 12 hodín v závislosti od ročného obdobia a okolitej teploty.
Z nakysnutého cesta tvarujte požadované pečivo, ktoré znovu nechajte finálne nakysnúť 2-4 hodiny.
Recept na univerzálne sladké vegan kysnuté cesto:
Kvások: 20 g droždia, 100 ml mlieka, lyžička cukru
Suroviny zmiešajte a nechajte nakvasiť asi 15 minút a použite ďalej do cesta
Cesto:
Nakvasený kvások
570 g hladkej múky špeciál
220 ml sójového, alebo iného rastlinného mlieka
100 g cukru
1 – 2 lyžice jablkového pyré (pripravíte si jednoducho tak, že rozmixujete jablko, alebo použijete detskú výživu)
50 ml oleja, alebo rastlinného masla napríklad Aslan, alebo Naturli
štipka soli
Postup:
Z uvedených surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
Vymiesené cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže to trvať asi 2 hodiny v závislosti od ročného obdobia a okolitej teploty.
Z nakysnutého cesta tvarujte požadované pečivo, ktoré znovu nechajte finálne nakysnúť 20 minút.
Do náplní sa často používa maslo, ktoré môžete nahradiť napríklad vegánskym maslom Aslan, Naturli, alebo použite arašidové maslo a ostatné suroviny použite ako bežne.
Z tohto cesta môžete upiecť akékoľvek pečivo, ktoré nájdete tu na blogu.
Ako ste si všimli, v recepte som nahradila vajíčka jablkovým pyré. Ďalšia možnosť náhrady vajíčka je popísaná nižšie
Náhrada vajíčka v kuchyni
Vajíčka patria odjakživa k pečeniu a pekárskemu umeniu. Čoraz viac ľudí ale trpí alergiami a preto som pátrala, ako ich nahradiť v bežnom domácom pečení a bola som milo prekvapená, že je to veľmi jednoduché a často máme náhradu priamo doma v kuchyni a ani o tom nevieme. Aj keď často stačí vajíčka jednoducho vynechať, predsa je vždy možnosť ich nahradiť inou surovinou.
Základom, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok je si uvedomiť, akú funkciu v pokrme vajíčko má plniť. Z tohto hľadiska má vajíčko niekoľko funkcií.
spájanie cesta (múčniky a krémové dezerty, ale napríklad aj plnená paprika)
dvíhanie cesta (palacinky, lievance)
chuť (praženica, omeleta)
textúra (praženica, omeleta, Pad Thai)
objem (krémové dezerty, makarónky, tvarohové plnky)
emulgácia (majonéza)
trojobal (vyprážané rezne, syry, zelenina)
Vajce na spájanie do múčnikov
Spájanie cesta alebo hmoty je najbežnejšou funkciou, ktorú vajíčka v kuchyni zastupujú. Je tomu tak najmä v prípade rôznych múčnikov, ale často aj pri rôznych plnkách či ne/mäsových guľôčkach. Skrátka všade tam, kde chceme aby nám jedlo držalo pokope alebo držalo tvar. Pre náhradu vajíčka v ceste múčnikov alebo v slaných pokrmoch najlepšie poslúži ľanové semiačko, avšak môžeme použiť aj chia semiačka.
Ľanové semiačka (1 pl mletého semiačka + 3 pl vody)
Ľanové semiačko je celkovo najjednoduchším riešením, vhodným pre slané aj sladké pokrmy. Potrebujeme k nemu zakúpiť obyčajné ľanové semiačko. To následne v mixéri, alebo v rotačnom mlynčeku na kávu, pomelieme nadrobno. Potom zalejeme jednu polievkovú lyžicu semiačka tromi polievkovými lyžicami vlažnej vody, dobre premiešame a necháme 5 minút odstáť. Pomleté semiačko zatiaľ napučí a po 5 minútach ho môžeme primiešať do cesta ako náhradu jedného vajíčka.
Vieme ho tak použiť napríklad pri Plnenej paprike, alebo pri Strúhanom tvarohovom koláči.
Chia semiačka (1 pl mletého semiačka + 80 ml vody)
Postup v prípade chia semiačok je veľmi podobný ako pri ľanovom semiačku. Semiačka najprv nadrobno pomelieme. Jednu polievkovú lyžicu zalejeme 80 ml vody (cca 7 polievkových lyžíc), dobre premiešame a necháme odstáť až kým nenapučí. Následne ho môžeme primiešať ako náhradu jedného vajíčka.
1 lyžica pomletých ľanových semienok + 3 lyžice vody = 1 vajíčko
1 lyžica pomletých chia smeienok + 3 lyžice vody = 1 vajíčko
2 lyžice škrobu + 2 lyžice vody = 1 vajíčko
3 lyžice strúhanky = 1 vajíčko
Vajce na spájanie do krémov
Vajíčka však spĺňajú svoju úlohu aj v krémoch a dezertoch, kde by mleté ľanové semiačko kazilo estetický dojem. Ale nezúfajte! Máme tu alternatívy aj pre krémy a dezerty! A používať budeme prísady, ktoré nechýbajú azda v žiadnej kuchyni. Arašidové maslo a zrelý banán.
Arašidové maslo (1 pl)
Arašidové maslo je dnes už bežne dostupné a dokonca si ho vieme poľahky pripraviť aj doma, priamo z arašidov (stačí na to naozaj len štipka oleja a výkonný mixér). Používame ale podľa možností čo najčistejšie maslo, bez pridaného cukru a soli, aby nám nevplývalo na výslednú chuť jedla. Postup použitia je tu veľmi jednoduchý. Jedna polievková lyžica arašidového masla nahrádza v recepte jedno vajíčko. Nevýhodou je však výraznejšia farba masla, ktoré tak nie je ideálnym riešením pre všetky recepty.
Zrelý banán (1 polovica)
Banány nájdeme už aj v každom menšom obchode a teda nie je problém sa nimi zásobiť aj na účely nahrádzania vajíčok v kuchyni. Potrebujeme však aby bol banán už zrelý a primerane zhnednutý. Polovicu takéhoto banánu olúpeme a vidličkou roztlačíme na jemnú kašu. Táto banánová kaša nám v recepte nahradí jedno vajíčko. Banán jedlo výrazne nefarbí, má však chuť, ktorá sa môže do jedla preniesť. Je preto treba zvážiť podľa receptu, či je to najlepšou voľbou, a prípadne zvoliť niektorú inú náhradu.
1 lyžica arašidového masla = 1 vajíčko
½ zrelý banán = 1 vajíčko
Vajce na zahusťovanie v slaných jedlách:
Ak sa v recepte objavujú zložky, ktoré by sa samé od seba nezmiešali a nevytvorili tak spojivo/ väzbu (olej a ocot), žĺtky slúžia ako spojivo/ väzba. Teda poskytujú výrobku zahusťovací prostriedok a stabilitu tým, že tuky sa rozpustia vo vode a voda v tukoch.
Kukuričný škrob okrem funkcie spojiva má aj zahusťovaciu úlohu.
2 PL kukuričného škrobu + 2 PL vody = 1 vajce.
Ak sa v recepte vyskytuje priveľa tekutín, do cesta vmiešame len samotný kukuričný škrob bez pridania vody.
Strúhané zemiaky hodia sa hlavne do slaných jedál, mäsitých.
2 – 3 PL postrúhaných zemiakov (surových) = 1 vajce.
Varená ryža – varenú ryžu treba pred pridaním do receptu rozmixovať do hladka. Hodí sa napríklad do krémových polievok kde poskytne väčší objem.
2 – 3 polievkové lyžice varenej ryže = 1 vajce.
Strúhanka hodí sa pri pečení sušienok.
2 – 3 polievkové lyžice najemno pomletej strúhanky = 1 vajce.
Ovsené vločky opäť rovnako ako strúhanka sa hodí pri pečení sušienok.
2 – 3 polievkové lyžice ovsených vločiek (varených/ surových) = 1 vajce.
Kukuričný škrob, strúhané surové zemiaky, varená ryža, strúhanka a ovsené vločky vo všetkých prípadoch treba experimentovať a nájsť správnu rovnováhu pre dosiahnutie 100% konečného výrobku
Želatína/ agar prášok sú výborné v tom že nezmenia chuť konečného výrobku. Hodia sa pri príprave tort, koláčov, cookies alebo mafin. Okrem spojitosti poskytujú patričnú váhu a objem.
1 polievková lyžica želatíny zmiešaná s 3 polievkovými lyžicami teplej vody = 1 vajce,
1 polievková lyžica agarového prášku zmiešaná s 1 polievkovou lyžicou vody = 1 vajce.
Pri použití agarového prášku treba postupovať podľa postupu na obale. Zvyčajne 1 polievková lyžica agarového prášku zmiešaná s 1 polievkovou lyžicou vody sa nechá odpočívať v chladničke, potom sa opäť premieša až kým nedosiahneme objem.
Banán/ ovocné pyré/ tekvica/ sušené slivky sú úžasným spojivom pri použití do sladkých receptov.
Vajce na dvíhanie
Dvíhanie cesta je jedna z funkcií slepačích vajíčok. Napríklad ak chceme nadýchane cesto pri príprave lievancov alebo palaciniek. Či vajíčko v recepte zastáva v recepte funkciu kysnutia zistíme jednoducho.
Ak je v našom recepte kyslá položka ako napríklad jablčný ocot, citrónová šťava alebo kyslý jogurt a zároveň recept neobsahuje prášok do pečiva, kvasnice, kvások, ani sódu tak sa vajcia používajú namiesto kypriacich surovín. Ak je v recepte iba vaječný žĺtok a nie celé vajíčko nejde o funkciu kysnutia, pretože žĺtky obsahujú priveľa tukov.
Najbežnejšou náhradou je sóda a kypriaci prášok do pečiva, ktorý reaguje s kyselinami v recepte a cesto vďaka tomu nakysne. Za bielok nám ako super náhrada poslúži napríklad agar.
Jedlá sóda/ prášok do pečiva jedlá sóda reaguje s kyselinami vo Vašom recepte (ocot, cmar, smotana) a uvoľňuje oxid uhličitý, čo má za následok že cesto kysne a dvíha sa. Ak použijeme prášok do pečiva funguje dvojnásobne. Prvýkrát nadvihne cesto a druhýkrát nadvihne akonáhle sa cesto zohreje.
Funkciu vajíčka pri dvíhaní cesta najjednoduchšie ale nahradíme práškom do pečiva.
Prášok do pečiva
Najjednoduchšou a najbežnejšou náhradou dvíhania cesta je rozhodne prášok do pečiva. Nájdete ho naozaj takmer v každých potravinách a pracuje sa s ním veľmi ľahko. Jedna čajová lyžička, zmiešaná s jednou polievkovou lyžicou repkového oleja a jednou polievkovou lyžicou vody, vám poľahky nahradí v recepte jedno vajíčko.
1 PL octu zmiešaná s 1 lyžičkou jedlej sódy = 1 vajce,
1 PL vody +1 PL rastlinného oleja zmiešaná s 1 lyžičkou prášku do pečiva = 1 vajce.
Jedlá sóda nám počas pečenia poskytne zhnednutie pečiva. Prášok do pečiva poskytne mäkosť a ľahkosť.
Agar prášok slúži hlavne ako náhrada za váječný bielok. 1 polievková lyžica agarového prášku + 1 polievková lyžica vody = 1 váječný bielok. Agar patrí do skupiny vegánskych výrobkov, pre to slúži aj ako náhrada za želatínu.
Plechovka limonády najmenej zdravá alternatíva náhrady. Používa sa hlavne ako náhrada v receptoch v ktorých je 3 a viac vajec. Jedna plechovka limonády prekvasí tortový korpus a získame zaujímavú príchuť.
Ak sa v recepte uvádzajú kyslé zložky ako kyslý jogurt, cmar, ocot, citrónová šťava a recept neobsahuje kvasnice, jedlú sódu alebo prášok do pečiva vajcia stoja v úlohe kypriaceho prostriedku. Samozrejme opäť, výnimka a to ak sú v recepte len váječné žĺtky nejde o funkciu kysnutia (váječné žĺtky obsahujú priveľa tuku).
1 lyžica jablčného octu + 1 lyžica jedlej sódy = 1 vajíčko
1 lyžica prášku do pečiva + 1 lyžica oleja + 1 lyžica vody = 1 vajíčko
1 lyžica agar + 1 lyžica vody = 1 vajíčko
Vajce na chuť
V niektorých receptoch je však funkcia vajíčka trochu zložitejšia a potrebujeme získať jeho charakteristickú chuť. To je príkladom majonézového šalátu, ale aj obľúbenej praženice. Dnes už dokážeme aj tieto jedlá pripraviť bez vajíčka a nepripraviť sa pri tom o jeho zásadnú funkciu.
Čierna soľ a lahôdkové droždie (1 čl droždie + ½ čl čiernej soli)
Najlepšie nám tu pomôže kombinácia dvoch zásadných chuťových zložiek – čiernej soli a lahôdkového droždie. Lahôdkové droždie je neaktívnym droždím, ktoré sa používa čisto kvôli chuti. Obsahuje totiž výraznú umami chuť, ktorá je charakteristickou chuťovou zložkou rôznych druhov mäsa či vajec. Práve pri nahrádzaní vajec je jeho zastúpenie teda kľúčové. Druhou dôležitou zložkou receptov, kde sú vajcia dominantné, je charakteristická sírová aróma, ktorú si okrem vajíčok spájame aj s rôznymi prírodnými vodnými prameňmi, alebo priemyslom. Je to naozaj síra, ktorá túto charakteristickú vôňu vajciam pridáva. A presne tento rozmer pridáva jedlu Kala Namak, alebo čierna soľ. Je to soľ bohatá na síru, ktorá sa začne po kontakte s tekutinou uvoľňovať. Pridaním čiernej soli tak dokážeme zabezpečiť až neuveriteľne autentickú chuť a vôňu vajec. Čiernu soľ, rovnako ako lahôdkové droždie, v bežných obchodoch zatiaľ budete hľadať márne. Treba sa vydať do špecializovaných predajní so zdravou výživou alebo s vegánskymi potravinami.
Pri nahradení jedného vajíčka nám postačí približne jedna čajová lyžička lahôdkového droždia a polovica čajovej lyžičky čiernej soli. Treba pamätať na to, že čierna soľ reaguje s tekutinou, preto je najlepšie ju do receptu pridať až na úplnom konci, alebo pred servírovaním. Inak nám jej aróma veľmi rýchlo z jedla vyprchá.
Príkladom použitia je majonézový šalát, alebo praženica bez vajec.
Vajce na chuť a textúru
Tofu praženica
Vajíčka v nejednom recepte tvoria hlavnú prísadu a ťažko sa nahrádzajú len ich jednotlivé časti. Príkladom takýchto jedál je praženica alebo Pad Thai. Tu už hrá vajce komplexnejšiu rolu a preto využívame hneď niekoľko jeho náhrad súčasne. V tejto časti sa ale sústredíme hlavne na jeho textúru a ostatné funkcie už si viete nahradiť sami podľa bodov vyššie.
Tofu (objemovo 1:1)
Tofu je dnes už bežne dostupnou prísadou, ktorú nájdete aj v bežných potravinách. Na účel nahradenia vajíčka však najlepšie poslúži špeciálny typ tofu, ktorý sa už hľadá trochu tažšie – hodvábne tofu, alebo silken tofu. Obsahuje vyšší podiel vody a má preto jemnejšiu textúru, ktorá vám dokáže krásne nahradiť tepelne upravené vajíčko v podobe, ktorú poznáme napríklad z praženice alebo z Pad Thai. Vieme však použiť aj u nás bežne dostupné firm tofu (to najbežnejšie dostupné), avšak výsledok bude o niečo menej presvedčivý. Pracujeme tu zhruba s objemom jedna k jednej.
Kupované náhrady vajec takzvané No egg/ vajcia bez vajec vždy postupujeme podľa pokynov na obale výrobku. Treba pozorne čítať zloženie pretože niektoré obsahujú stopy vajec. Zvyčajný postup je zmiešať práškovú náhradu vajec s vodou do hladkej a pevnej textúry.
Kukruma vďaka nej získame farbu po vajciach. Napríklad ak pridáme štipku kurkumy do tofu praženice.
Vajce na objem
Šľahaný sneh z vaječných bielkov bol dlho veľkou výzvou pre rastlinnú gastronómiu. A jeho náhrada bola vynájdená z naozaj najmenej očakávanej prísady. Dostala pomenovanie aquafaba, čo zjednodušenie znamená „fazuľová voda“. Jedná sa totiž o nálev z konzervovaného uvareného cíceru. Áno, čítate správne. Cícerová voda! Vďaka tomu, že v nej bol uvarený cícer, táto získava vysoký obsah bielkovín a živín, a zároveň aj látok, ktoré umožňujú jej našľahanie do hustej a pevnej peny a to bez toho aby ste v nej cítili cícer.
Aquafaba – (3 pl vody z konzervy od cíceru)
Z konzervy cíceru zlejeme cez sitko nálev do samostatnej nádoby. Z nálevu si odoberieme požadované množstvo. Ak chcene nahradiť bielko z jedného vajíčka, potrebujeme dve polievkové lyžice. Ak chceme nahrádzať celé vajíčko, použijeme tri polievkové lyžice. Podľa toho či chceme sladký alebo slaný sneh, pridáme štipku soli alebo cukru. Ak chceme aby bol sneh pevnejší, môžeme si pomôcť napríklad Smetafixom. Našľahať však môžeme aj aquafabu samotnú. Postup je veľmi jednoduchý. Ak máme elektrický šľahač, šľaháme s ním v miske aquafabu pribižne 10-15 minút, až do bodu, kedy bude pevne držať tvar. Ak šľahač nemáme, postačí aj obyčajná metlička, s ktorou však celý postup bude trvať trochu dlhšie a bude samozrejme aj trochu náročnejší. Vieme však dosiahnuť rovnaký výsledok. Následne vieme s penou pracovať rovnako ako s bielkovým snehom – primiešavať do krémov, ako v prípade tvarohového koláča, alebo ho spracovávať aj samostatne, napríklad na makarónky alebo kokosové pusinky.
Vajce na emulgáciu
Vajcia v kuchyni často majú aj úlohu čisto chemickú. Ak recept obsahuje kvapaliny na báze vody a veľké množstvo oleja alebo masla, je viac než pravdepodobné, že sa jedná o funckiu emulgátora vo forme vajca. Príkladom je majonéza, v ktorej vajíčko potrebujeme hlavne kvôli schopnosti emulgácie – udržiavania oleja a tekutiny pokope. Túto funkciu napĺňa lecitín, ktorý je vo vajíčku bohate obsiahnutý a preto je v majonéze kľúčovou zložkou. Ale aj na toto už máme dnes šikovné náhrady. Jednou z n ich je sójové mlieko a syr tofu
Sójové mlieko (objemovo 1:1)
Sójové mlieko, na rozdiel od ostatných rastlinných mliek, obsahuje jednu kľúčovú zložku – sójový lecitín. Ten je emulgátorom, ktorý rovnako ako lecitín obsiahnutý vo vajíčkach, pomáha oleju viazať na seba tekutinu. Vďaka tomu vieme zo sójového mlieka, oleja, horčice, citrónovej štavy a štipky čiernej soli, spraviť lahodnú rastlinnú majonézu, ktorá bude na nerozoznanie od tej vaječnej. So správnym pomerom prísad vieme dokonca spraviť majonézu podľa definície, teda obsahujúcu 70% a viac oleja. Treba si však dávať pozor na obsah cukru v sójovom mlieku (čím menej, tým lepšie) a pamätať, že iné rastlinné mlieka sójový lecitín neobsahujú a nepomôžu nám.
Mäkký tofu syr tofu obsahuje lecitín, ktorý pôsobí ako emulgátor, pre to zahusťuje a stabilizuje výrobok. Používame čerstvý, bez príchute a rozmixovaný tofu syr. V tomto prípade alternatívy postupujeme ako pri výrobe majonézy alebo dresingu, teda dbáme aby sa nám zmes nezrazila.
1 polievková lyžica rozmixovaného tofu syra (pyré) = 1 vajce.
1:1 sojové mlieko + olej = emulgátor
Vajce na zvlhčovanie surovín
Ďalšou funkciu, ktorú zastáva vajíčko v receptoch je spojovanie alebo zvlhčovanie sypkých surovín. Ak vajíčko zastáva túto funkciu, v recepte je zvyčajne málo tekutých surovín ako mlieko, olej alebo voda. Vtedy vajíčko slúži ako spojivo aby sa nám suché suroviny ako múka, soľ, cukor atď. dobre spojili dohromady a cesto sa nedrobilo.
Ako náhradu môžeme použiť napríklad banán, jablkové pyré, tekvicové pyré, rastlinná kyslá smotana alebo olej.
Banán je vhodný do koláčov, chlebov, placiek. Treba však brať ohľad na intenzívnu chuť banánu, ktorá vyráža z konečného výrobku. 1/2 banánu = 1/4 šálky banánového pyré = 1 vajce.
Jablkový kompót/ ovocné pyré vhodné do varenia rovnako ako do pečenia, najmä perníkov a korpusov. Opäť treba myslieť na chuť konečného výrobku. S použitím ovocného pyré alebo jablkového kompótu získame okrem vlhkosti aj väčšiu hustotu, pre to ak túžime po ľahkom ceste pridáme do receptu prášok do pečiva. 1/3 šálky pyré = 1 vajce, alebo 1/4 pyré + 1 lyžička prášku do pečiva pre ľahšie a mäkšie cesto.
Tekvica vhodná do placiek, nesladkých koláčov, chleba. Opäť je konečný výrobok ovplyvnený chuťou a arómou z tekvice. Tekvica okrem vlhkosti dopraje výrobkom aj väzbu. Pred použitím tekvice do výrobku ju treba poriadne do hladka rozmixovať aby pri pečení nevytvárala hrudkový efekt. 1/3 šálky tekvice = 1 vajce.
Tofu kyslá smotana vhodná do chlebov, placiek, koláčov, palaciniek. Najčastejšie sa používa vo vegánskej kuchyni. Okrem vlhkosti zabezpečí nadýchanosť výrobku. Pred samotným použitím sa musí vyšľahať do hladka. 1/3 šálky = 1 vajce.
ak vajíčko slúži na zvlhčenie samotného výrobku: obyčajne sa v recepte nachádza malé množstvo tekutín, ako voda, olej, mlieko. Vajíčko sa používa ako spojivo a zamedzuje drobivosti konečného výrobku. Vajcia sa počas pečenia zohrievajú a menia skúpenstvo z kvapalného na pevnú látku, tým poskytujú spojenie všetkých ostatných surovým do ucelenej formy. Je však výnimka a to, ak sa v recepte vyskytuje len váječný bielok nejde o zvlhčenia.
Pokiaľ musím spojiť sypké suroviny, osobne najradšej používam olej, viac vody alebo rastlinné mlieko, ktoré nezanechávajú svoju chuť.
½ banánu = 1 vajíčko (banán rozmágame vidličkou a zamiešame s lyžičkou vody)
¼ šálky pyré = 1 vajíčko
¼ šálky pyré + 1 lyžica prášku do pečiva = 1 vajíčko (ľahšie cesto)
1 lyžica oleja + 1 lyžica vody = 1 vajíčko
Vajce na trojobal
Predstaviť si slovenskú kuchyňu bez trojobalu a vyprážaných jedál je takmer nemožné. Preto si priblížime, ako sa vysporiadať s chýbajúcim vajíčkom pri vyprážaní. A podobne ako pri predošlých funkciách, jeho náhrada je veľmi jednoduchá.
Hrachová múka (1 diel hrachovej múky + 2 diely vody)
Hrachová múka má správne pomery bielkovín a škrobu, ktoré zabezpečujú, že sa pri vyprážaní správa presne tak ako potrebujeme a dokáže vytvoriť šťavnatú textúru vo vnútri, a k tomu tak potrebný chrumkavý vonkajšok. Hrachovú múku bežne nájdete v predajniach zdravej výživy alebo občas aj v bežných potravinách. Pri obaľovaní len nahradíme misku kde by bolo inak našľahané vajíčko, miskou v ktorej zmiešame jeden diel hrachovej múky s dvoma dielami vody, trochu čierneho korenia a prášku do pečiva, a štipkou čiernej soli. Následne dobre premiešame vidličkou a ďalej s hmotou pracujeme ako s vaječným kúpeľom.
Ak sa v recepte objavujú vajcia len z estetického hľadiska, tj ako glazúra na pečivo a koláče môžeme vajcia kľudne vynechať.
Ak sa v recepte vyskytujú vajcia v množstve ako 3 a viac kusov, jedná sa o hlavnú zložku v recepte. V takomto prípade je veľmi malá pravdepodobnosť, že docielime rovnaký výsledok, aký by sme chceli. Textúra a aj samotná chuť bude odlišná a s veľkou pravdepodobnosťou Váš recept skončí v odpadkovom koši.
Zdroj:
www.veganskehody.sk
https://biocare.sk/eshop/produkt/vajahit-nahrada-vajec
https://www.ugazdinky.sk/nahrada-vajicok-v-kuchyni/