Univerzálne tvarohové cesto bude asi teraz môj favorit. A všimla som si, že už aj veľa mojich sledovateľov z neho s obľubou pečie. A teším sa tomu, lebo pečivo aj na druhý a tretí deň je vláčne a čerstvé vďaka tvarohu v ňom. Môžete z neho robiť koláče, buchty, makovky, pleteničky, Vianočku, jednoducho všetko sladké, ktoré bežne robíte z iného sladkého kváskového, alebo kysnutého cesta.
Recept:
150 g LM (alebo 40 g droždia)
600 g hladká pšeničná múka
150 g polohrubá múka
310 g mlieko
250 g tvaroh jemný vaničkový
1 vajce
150 g cukor
120 g maslo
Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.
Komentáre (19)
Lucia 25. mája 2024
Dobry den, prosim vas, tvaroh ma byt hrudkovity, alebo roztieratelny?
Dakujem za radu, aj za uzasne recepty!
Lucia
Petronela Burianová 26. mája 2024
Dobrý deň, použila som hrudkovitý. Ďakujem Vám pekne 🙂
Martina 1. apríla 2023
zdravim spravila som to cesto vcera dala som do chladnicky a nevidim aby nejak extra zvacsilo svoj objem… kvasok L M som msla cerstvy rano ozveny..dakujem za radu …
Petronela Burianová 18. mája 2023
Ak Vám cesto v chladničke nenarastie, treba ho vybrať a nechať dokysnúť
Nika 10. júla 2022
dobry den, testo vypada prekrasne – avsak, ziji v Thajsku kde nekoupim polohrubou mouku – lze napr. pripravit testo pouze s hladke psenicne, ci napr. cast psenicne a cast zitne, ktera je hrubsi?
Dekuji za odpoved
Petronela Burianová 10. júla 2022
V tom prípade používajte len hladkú pšeničnú múku.
Alena Fahnova 30. januára 2022
Dobre som pochopila, ze cesto sa robi bez rozkvasu. Dakujem
Petronela Burianová 8. februára 2022
Ak nie je v hociktorom recepte napísané “rozkvas” tak sa pridá také množstvo kvásku ako je uvedené
Veronika 19. novembra 2021
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem tvaroh nahradiť mascarpone?
Ďakujem za odpoved!
Petronela Burianová 11. decembra 2021
Záleží na tom kde.
Magda 8. septembra 2021
Dobrý deň, je na toto cesto vhodná Pšeničná múka hladká špeciál a polohrubá babička? Ďakujem
Petronela Burianová 13. septembra 2021
Dobrý deň, ano je.
Lucia 4. júla 2021
Dobry den, da sa toto cesto zamrazit, ze cast pouzijem hned a cast inokedy? A ak ano, ako potom postupovat pri zamrznutom ceste?dakujem.
Petronela Burianová 14. júla 2021
Ano samozrejme. Pri rozmrazovaní len vyberiete večer a necháte rozmraziť v chladničke.
Peťka 25. júna 2021
Dakujem velmi pekne ❤
Peťka 24. júna 2021
Dobry den, prosim Vas, ako by sa toto cesto dalo spravit s raznym kvaskom? Dakujem
Petronela Burianová 24. júna 2021
nakŕmte si nahusto časť ražného kvásku pšeničnou múkou a použite do receptu.
Kristína 22. mája 2021
Prosim vas na kolko stupnov a kolko minut? Pripadne na aky rezim rury? Dakujem
Petronela Burianová 7. júna 2021
Záleží na tom čo pečiete. Ale všeobecne na 180 St. a zhruba 30-45 minút podľa veľkosti pečiva. alebo tiež podľa toho, či pečiete vo forme, alebo nie. Vo forme trvá pečenie dlhšie vzhľadom na to, že sa musí nahriať. Ja používam 4D horkovzduch.