Univerzálne sladké aj slané tekvicové cesto

Univerzálne sladké aj slané tekvicové cesto

750 g  pšeničná hladká múka

50 g celozrnná pšeničná múka

2 žĺtka

500 ml mlieko

120 g tekvicové pyré

120 g cukor

120 g maslo

200 g LM (alebo kocka droždia)

Ak chcete robiť slanú verziu, vynechajte cukor a pridajte 1,5 PL soli a 1 PL medu.

 

Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.

 

Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.

 

Nakysnuté cesto rozdeľte na časti, ktoré zodpovedajú typu koláča,  ktorý budete z neho piecť, poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia a ďalej tvarujte.

Prípadne rozvaľkajte, natrite plnkou a stočte do závinu.

Koláče naplňte ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie …)

 

Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri vezrii z droždia asi 20 min.

Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-45 minút. podľa druhu koláča.

 

Dobrú chuť želá Petronela

Komentáre (3)

  • Sisa 30. septembra 2021

    Úžasný recept, mám už odskúšaný a veľmi je chutný, ďakujem.

  • Frantisek 27. septembra 2021

    Pani Petronela akurat skusam vase univerzalne cesto. Iba moj postreh ze minimalnw aspon stipka soli musi ist aj do sladkej verzii.

    • Petronela Burianová 3. novembra 2021

      Soľ nemusí ísť, dáva sa na zvýraznenie chuti, avšak pri tomto ceste som nepostrehla žiadne zmeny.

Pridať komentár