750 g pšeničná hladká múka
50 g celozrnná pšeničná múka
2 žĺtka
500 ml mlieko
120 g tekvicové pyré
120 g cukor
120 g maslo
200 g LM (alebo kocka droždia)
Ak chcete robiť slanú verziu, vynechajte cukor a pridajte 1,5 PL soli a 1 PL medu.
Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na časti, ktoré zodpovedajú typu koláča, ktorý budete z neho piecť, poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia a ďalej tvarujte.
Prípadne rozvaľkajte, natrite plnkou a stočte do závinu.
Koláče naplňte ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie …)
Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri vezrii z droždia asi 20 min.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-45 minút. podľa druhu koláča.
Dobrú chuť želá Petronela
Komentáre (3)
Sisa 30. septembra 2021
Úžasný recept, mám už odskúšaný a veľmi je chutný, ďakujem.
Frantisek 27. septembra 2021
Pani Petronela akurat skusam vase univerzalne cesto. Iba moj postreh ze minimalnw aspon stipka soli musi ist aj do sladkej verzii.
Petronela Burianová 3. novembra 2021
Soľ nemusí ísť, dáva sa na zvýraznenie chuti, avšak pri tomto ceste som nepostrehla žiadne zmeny.