Ingrediencie, ktoré uskladňujeme v chladničke treba vybrať 2 hodiny pred pečením, aby sa zohriali na izbovú teplotu.
KVÁSOK:
- 1 čl. kryštálový cukor
- 20 g čerstvé droždie
- 100 g vlažné mlieko
- Suroviny zmiešame a odložíme na teplé miesto (nie horúce) a necháme 15 min. nakysnúť. Ďalej použijeme do cesta
CESTO:
- Kvások
- 500 g múka polohrubá
- 100 g kryštálový cukor (ak pečiete na slano, cukor vynechajte a pridajte 1čl soli)
- 2 ks vajcia
- 150 g mlieko
- 100 g maslo
- štipka soli
POSTUP
1. Preosiatu múku zmiešajte s ostatnými sypkými surovinami. V strede urobte jamku a do nej nalejte kvások, vajíčka, roztopené maslo (vychladnuté), mlieko a vymieste rukami a neskôr po spojení surovín môžete pokračovať v robote, alebo ďalej mieste ručne. Cesto musí byť jemné, nelepivé, kompaktné a elastické.
2. Cesto poprášte múkou, zakryte a nechajte na teplom mieste nakysnúť 1-2 hodiny. Cesto je nakysnuté keď zdvojnásobí objem.
3. Cesto premiestnite na pomúčenú dosku, premieste, vytvarujte na požadované pečivo, ktoré zakryte a nechajte podkysnúť ešte 15-20 minút.
Droždie ktoré používate musí byť čerstvé a preveríte si to tak, že kúsok hodíte do horúcej vody. Ak vypláva, tak je v poriadku.
Komentáre (2)
Daddat 6. júla 2020
Koľko má kysnúť ten kvások prosím? Tých 158 minút je tipujem preklep 😉.
Petronela Burianová 13. júla 2020
samozrejme 15 min. 🙂