Recept:
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
- Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Cesto:
- Nakysnutý rozkvas
- 700 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka
- 250 g šľahačková smotana
- 150 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor
- kôra z citróna
- štipka soli
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime)
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom
Komentáre (7)
Alena Fahnova 17. februára 2023
Dobrý deň prosím môžem dať ti cesto do chladničky keď my nevychádzajú časy a kedy po nakysnuti ,alebo hneď po vypracovaní .Dakujem
Petronela Burianová 18. mája 2023
Záleží na Vás, ale ak dáte už nakysnuté cesto do chladničky, tak Vám tam prekysne. Záleží na tom, kedy chcete pokračovať a podľa toho alebo po vymiesení, alebo po čiastočnom nakysnutí.,
Božena Holešinská 10. októbra 2022
Dobrý den,
jak dlouho se prosím peče. Děkuji
Božena
Petronela Burianová 23. októbra 2022
Záleží na tom čo z neho robíte. Menšie koláčiky cca 25 min, Vianočka napr. asi 40 minút
Lenka 14. apríla 2021
Dobry den,
s LM zacinam a nerozumim, jaktoze mate v rozkvasu pomer mouky k vode 1:1. Nemel by byt pomer mouka voda kvas 2:1:1? Moc dekuji za objasneni.
Petronela Burianová 17. apríla 2021
Dobrý deň. Vy si mýlite dva pojmy. Krmenie kvásku a rozkvas. Kvások LM sa naozaj krmi pomerom 1:1:0,5(voda). Ale v recepte na ktorý reagujete ide o rozkvas, to znamená, že kvások LM sa rozkvasí tak, ako je uvedené v recepte na cca 100% hydratovaný pšeničný kvas a ten sa nechá narásť a použije v recepte.
Viera Bobríková 18. augusta 2020
🙂