Nájsť miesto, kde rastie pekná, zdravá a ničím nezačmudená baza nie je až také jednoduché. Ale ja mám to šťastie, že bývam v časti Trnavy, kde už začínajú polia a tu sa nájde nejeden krík s týmto pokladom. A že to je poklad naozaj, to som zistila až keď som bazu začala pred pár rokmi zbierať a začala som si čo to o nej študovať.
Aké má účinky?
- antioxidačný
- protizápalový
- imunostimulačný
- protivírusový
- analgetický
- antipyretický
- ukľudňujúci (baza zvládne ľahšie formy neurózy)
Terapeutické využitie
Kvety bazy je možné sušiť na čaj, alebo z nich môžete vyrobiť sirup, alebo džem. Čaj z kvetov je veľmi účinný pri ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, pri poruchách trávenia, dokonca Vám môže aj znížiť teplotu. Rovnako podporuje prekrvenie končatín a pomáha pri zápalových ochoreniach kĺbov, ktoré nie sú autoimúnneho pôvodu.
Môžete si z nej dokonca urobiť extrakt v alkohole – domáca príprava. 100 – 150 g sušených kvetov bazy čiernej vložíte do čistého litrového skleneného pohára alebo džbánu s uzáverom, zalejete doplna vodkou, uzavriete a uložíte na tmavé miesto. Každé 2 až 3 dni premiešate a o 30 dní môžete začať užívať.
Kvety môžete precediť alebo nechať v alkohole, extrakt bude postupne ešte silnejší. Počas infekcie užívajte 1 čajovú lyžičku 4 až 5-krát denne, pri prevencii stačí 1 – 2 lyžičky denne. Na kloktanie a výplach úst (afty, zápaly ďasien, angína a pod.) vmiešajte 1 – 2 čajové lyžičky do šálky vlažnej vody. Pre deti do 18 rokov je tento extrakt nevhodný, použite radšej bazový čaj
Kvety bazy môžete na niekoľko týždňov vložiť do octu (jablčný, balzamový). Získate nielen novú zaujímavú chuť do šalátov, ale aj veľa účinných látok z bazy.
Keď si budete robiť z bazy džem, dajte si pozor, aby sa vám do neho nedostali stopky. Obsahujú jedovaté kyanidy.
(zdroj: https://www.zdravie.sk/clanok/40599/baza-cierna-je-velmi-vyzivna-nekonzumujte-ju-vsak-surovu)
Baza ako každodenný liek
Zvýšené potenie po vypití bazového čaju z kvetov s citrónom podnecuje aj detoxikačné sily organizmu, a tým skracuje i čas liečenia dýchacieho ústrojenstva. Pomáha aj prekrvujúci 10-minútový kúpeľ nôh v teplej vode s bazovým čajom, ktorý zlepšuje aj dýchanie.
Protichrípkový nápoj si pripravíme z 200 ml šťavy z bazových plodov, ktorú mierne zohrejeme v 600 ml vody s dvomi klinčekmi, plátkom čerstvého ďumbiera a kúskom podrvenej škoricovej tyčinky. Všetko trochu prisladíme medom. Tri- až štyrikrát denne pijeme jednu šálku tohto horúceho nápoja po dobu až 5 dní.
Na kožu spálenú od slnka môžeme použiť chladný čaj z bazových kvetov. Do zásoby na takéto použitie si však môžeme pripraviť aj olej z bazových kvetov. 10 čerstvých bazových súkvetí zohrievame 2 minúty v 500 ml olivového oleja, necháme vychladnúť, scedíme a uložíme do chladničky. Slnkom spálenú pokožku natierame olejom viackrát denne.
Bazový kvet zaliaty menším množstvom vriacej vody môžeme použiť ako obklad na boľavý chrbát alebo koleno. Pomáha uvoľniť bolesť i liečiť zápaly.
Dve šálky čaju popíjaného cez deň z mladých výhonov a bazových listov pomáha cukrovkárom spolu s diétou stabilizovať krvný cukor.
Posilňujúci čaj pri pásovom opare si pripravíme zo zmesi nasledujúcich sušených bylín: 30 g bazových kvetov, po 20 g vŕbovej kôry, zlatobyľovej a ľubovníkovej vňate, 10 g žihľavových listov. V jednej šálke vriacej vody zaparíme 1 čajovú lyžičku jemne nasekanej zmesi bylín a necháme 10 minút vylúhovať. Pijeme trikrát denne jednu šálku 2 – 3 týždne.
Obklady a kúpele zo záparu z bazových listov zasa pomáhajú liečiť furunkuly, ekzémy a akné.
Obklady z kvetov pomáhajú pri unavených, slziacich očiach a zapálených očných spojivkách.
Pri kolitídach (zápaloch hrubého čreva) pomáha s liečením a znižuje poškodenie črevnej sliznice aspoň mesačné užívanie výťažku z bazy.
Bazový kvet spolu s kvetom lipy a rumančeka v rovnakom pomere môžeme po zaliatí horúcou vodou použiť na hydrofylnej gáze ako kašovitú pleťovú masku na nečistú uhrovitú pleť. Po 20-minútovom pôsobení tvár umyjeme vlažnou vodou a ošetríme polomastným krémom.
Preventívne liečebný i liečivý účinok majú aj mnohé výrobky z bazových plodov ako kompóty, šťavy, vína, likéry i mrazené plody.
( zdroj: https://www.zahrada.sk/magazine/vsestranna-baza-poznate-jej-liecebne-ucinky)
Ja som z bazy robila sirup, ktorý vydrží pri správnom skladovaní aj rok. Budete potrebovať:
- 50 kvetov bazy
- 2,5 l prevarenej a vychladnutej vody
- 1000 ml medu (alebo 2,5 kg trstinového cukru)
- 5 citrónov (alebo kyselinu citronovú) – ja som použila oboje
- Ak máte viac alebo menej kvetov bazy, ja sa riadim pomerom 10 kvetov bazy + 0,5 l vody + 0,5 kg cukru (alebo 200 ml medu)
Vodu si prevarte, nechajte vychladnúť.
Kvety bazy dobre očistite od hrubých stoniek a nečistôt a zalejte vodou. Pridajte na kolieska nakrájané citróny a kyselinu citronovú.
Prikryte a nechajte odstáť 24-48 hodín.
Vylúhovanú bazu preceďte cez sitko, dobre vyžmýkajte kvety aj citróny, pridajte cukor, alebo med a prevarte asi 5-10 minút a za stáleho miešania nechajte rozpustiť, až kým nezískate sirupovú konzistenciu. nalejte do dobre umytých, najlepšie vysterilizovaných fliaš, alebo zaváraninových pohárov, dobre uzatvorte a nechajte vychladnúť.
Skladujte na tmavom chladnejšom mieste, najlepšie v pivnici, alebo komore. Po otvorení v chladničke.
Bazový sirup sa dá používať nielen do nealko nápojov, ale i do známych alkoholických miešaných nápojov. Možno niektorý poznáte Hugo, ktorý si veľmi ľahko pripravíte z týchto surovín:
- 50 ml bazový sirup
- 150 ml šumivé víno
- 150 ml sóda
- mäta
- citrón
- ľad
Osviežujúci nápoj si urobíte veľmi jednoducho zmiešaním všetkých surovín.
Tento rok som našla úžasný recept na bazový džem na stránke www.valachshop.sk:
- Bazový džem, alebo marmeláda sa robí z dozretých plodov po odkvitnutí bazy:
- cca 1500 očistených plodov bazy čiernej
- 700 kryštálového cukru
- kyselina citrónová, alebo dva citróny
- medovka
- zázvor (ak máte radi)
Plody bazy premyjeme niekoľkokrát vo vode. Bobuľky zostriháme zo stopiek, plody postupne vkladáme do hlbšej nádoby s tým, že ich prevrstvujeme s pripraveným cukrom.
Takto navrstvenú bazu polejeme šťavou z oboch citrónov, podľa chuti nastrúhame zázvor (pre pikantnejšiu chuť je vhodné použiť viac zázvoru) a nadrobno nasekáme listy medovky, ktoré celú masu príjemne prevoňajú.
Všetko v nádobe spolu dôkladne premiešame a vložíme do chladničky. Aby baza poriadne pustila šťavu, je dobré, pripravenú masu nechať postáť aspoň 6 hodín. Počas nich môžete zo dva – trikrát plody bazy premiešať. Pustí viac šťavy.
Po 6 hodinách odpočinku, varíme na miernom ohni asi 15 minút. Prichádza rad na prepasírovanie. Bez pridania akýchkoľvek želírovacích prípravkov varíme za stáleho miešania do zhustnutia.
Marmeláda či džem? My vám prezradíme základné rozdiely!
DŽEM: Ak ovocie najprv presypávame po vrstvách cukrom, pričom kladieme dôraz na dostatočné presladenie ovocia, pripravujeme džem. Až masu, ktorá pustí dostatočné množstvo šťavy (najmä vďaka cukru), začneme tepelne upravovať.
NÁŠ TIP: Presladenie znižuje celkovú dobu varenia džemu, a tiež vplýva na jeho konzistenciu.
MARMELÁDA: Začíname opačne. Rozvaríme ovocie na pretlak, následne varíme spolu s cukrom do zhustnutia. Finálna konzistencia marmelády závisí od použitého ovocia. Prečo? Každý druh má totiž rozdielny podiel kyselín a pektínu.
Kombinácia bazy, zázvoru a medovky naozaj dodá desiate či raňajkám vysoký podiel vitamínov.