Zrniečkový twister

Postup:

  • 1. Z nakysnutého rozkvasu a surovín do cesta vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré sa odliepa do stien misy.
    2. Cesto nechajte nakysnúť asi 4 hodiny. Pri verzii z droždia len hodinu.
    3. Takto nakysnuté cesto rozvaľkajte na štvorec 28x28 cm.
    4. Na vyvaľkaný štvorec do kosoštvorca položte rozvaľkané maslo.
    5. Zabaľte ako do obálky tak, že rohy cesta spojíte v strede.
    6. Cesto zložte na tri časti ako listový papier do obdĺžnikovej obálky a dajte chladiť asi na 30-60 min. do chladničky. Pri verzii z droždia len 15 min. do mrazničky
    7. Po vychladení cesto vyberte a rozgúľajte na obdĺžnik, ktorý poskladajte na 4 časti tak, že z prava prehnite do stredu, z ľava tiež do stredu a ešte na polovičku.
    8. Znovu dajte chladiť do chladničky na 30-60 min. Pri verzii z droždia len 15 min. do mrazničky
    9. Ešte raz zopakujte skladanie na 3 a ešte raz na 4 časti. Nakoniec cesto rozvaľkajte na obdĺžnik široký asi 25 cm.
    10. Z jednej strany potrieme vodou a posypeme makom, alebo čiernym sezamom a valčekom trochu zagúľame do cesta, otočíme a z druhej strany bielym sezamom, alebo ľanom.
    11. Nakrájame na pásiky asi 2,5 cm široké, stočíme ich do twistera, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme prikryté finálne nakysnúť 2-4 hodiny. Pri verzii z droždia asi 20 min. Záleží od okolitej teploty.
    12. Pečieme pri teplote 220 St.C. asi 15 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Zrniečkový twister?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g múky
  • Nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta

Rozkvas pri verzii z droždia:

  • 20 g droždia
  • 100 g mlieka
  • 100 g múky

Cesto:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 30 g oleja
  • 260 g mlieka
  • 2 čl soľ

Na lamináciu

  • 100 g masla
  • Maslo si rozvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na štvorec asi 25x25 cm.