Spracovanie:
-
Recept je na 10 žemlí:
Popredu si pripravte záparu z mixu zrniek. Ja som použila čierny sezam, modrý mak, zlatý a hnedý ľan, dyňové semienka, ovsené vločky a pridala som ražnú celozrnnú múku.
Ak dáte z každého jednu hrsť, bude to dosť aj na ďalšie pečenie napríklad do chlebíka. Zalejte zovretou vodou vychladnutou asi na 70 St.c. Odskúšate tak, ze do nej môžete ponoriť prst a udržíte ho tam. Skladovať môžete v chladničke par dní.
Postup:
1. Suroviny vymieste na kompaktné cesto, ktoré je pekne elastické a odliepa sa od misy. Mne to trvalo asi 20 minút.
2. Pridajte zrniečka a krátko premieste.
3. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok 6-9 hodín
4. Vytvarujte žemle a nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny.
5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 210 st.c. približne 15 minút so záparou a 20 minút bez záparyDobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny na cesto:
- 100 g kvások
- 500 g Manitoba alebo pšeničná chlebová
- 200 g Špaldová hladká
- 200 g jednozrnka celozrnná alebo iná celozrnná pšeničná múka.
- 650 g mlieko
- 50 g husacia, kačacia alebo bravčová masť
- 2 čl. Slad
- Soľ