Zavinuté párky

Postup

  • Pripravte si rozkvas. Pri kváskovej verzii ho nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 6-8 hodín. Čas je orientačný. Záleží od sily kvásku a teploty v miestnosti. Pri verzii z droždia asi 20 minút.

    Múku premiešame rozkvasom, mliekom, citrónovou kôrou, pridáme masť a maslo a žĺtky

    Pomocou hnetača vymiesime elastické hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, Pri verzii z kvásku asi 8-10 hodín.

    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 10-15 mm.

    Kto chce, môže ho potrieť horčicou, alebo paprikovou nátierkou.

    Cesto rozkrájame na pásy a navinieme na párky.

    Necháme 2 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.) Pri verzii z droždia asi 20 min.

    Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.

    Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich mliekom a necháme vychladnúť na mriežke

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Zavinuté párky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas

  • 50 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 100 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 100 g mlieko (v letných horúčavách voda)
  • 1 čl med

Cesto

  • Rozkvas
  • 300 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 110 g vlažné mlieko
  • 40 g roztopené maslo (nie horúce)
  • 40 g bravčovej masti
  • 2 žĺtky
  • 10 g soli