Vianočné likéry

Všetky tieto likéry si môžete urobiť aj v bezalkoholovej verzii pre deti ak nepridáte rum.

Postup

  • Karamelovo - mandľový:

    Konzervy Salka dajte variť na 2 hodiny do hrnca s vodou tak, aby boli ponorené.
    V 500 ml mlieka uvarte mandľový puding s cukrom
    Do uvareného vychladnutého pudingu ručným mixérom postupne pridávajte za stáleho mixovania skaramelizované Salko a rum.
    Naplňte do fliaš a už len naliať do pohárika a vychutnávať.

    Čokoládovo škoricový likér:

    Cukor so žĺtkami vyšľahajte do peny.
    Zohrejte 100 ml mlieka a pridajte doňho kakao. Dobre rozmiešajte.
    Zvyšok mlieka, smotanu, škoricu a čokoládu dajte do hrnca a za stáleho miešania zohrievajte pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Prilejte kakao a ešte chvíľku zohrejte. Nesmie vrieť. Musí mať asi 80 St.C.
    Horúcu zmes postupne pridávajte naberačkami k žĺtkovej zmesi a stále šľahajte. Nakoniec pridajte biely rum a dobre premiešajte.

    Tradičný vaječný likér

    Cukor s vajíčkami vyšľahajte šľahačom co bielej peny.
    Zmes mlieka so smotanou, kakaom a vanilkou zohrejte v hrnci tak, aby nevrelo
    Za stáleho miešania postupne naberačkou prilievajte horúcu zmes do žĺtkovej peny.
    Robte to postupne, a stále miešajte. Keď spojíte obidve zmesi, nad parou ich v hrnčeku zohrejte ale nie až k bodu varu. Musíte v zmesi udržať prst. Ak je už príliš horúca, odstavte zo zdroja tepla. Primiešajte rum a nalejte do fliaš.
    Ak máte deti, môžete si urobiť aj nealko verziu bez alkoholu.

    Na zdravie a príjemné sviatky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Vianočné likéry?
Kliknutím vyberte

Karamelovo - mandľový

  • 2 konzervy Salka
  • 1 manľovy puding
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 PL cukor
  • 500 ml mlieko
  • 300-500 ml biely rum

Čokoládovo škoricový likér

  • 200 ml mlieka
  • 450 ml smotany na šľahanie
  • 250 ml biely rum
  • 300 g práškového cukru
  • 8 žĺtok
  • 35 g kakaa
  • 1 čl škorica
  • 100-150 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)

Tradičný vaječný likér

  • 800 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml mlieka
  • 200 g kryštálového jemného cukru
  • 10 žĺtkov
  • vanilka
  • 1 PL kakao
  • 250-350 ml rum