Vianočná štóla

Štólu si môžete pripraviť z droždia aj z kvásku. Záleží na Vás, akú variantu si zvolíte.

Do stredu štóly môžete vložiť šulček marcipánu, ktorý si urobíte z týchto surovín:

200 g mleté mandle
130 g práškový cukor
1 vajíčko + 1 žĺtko
Na dokončenie
100 g maslo
100 g práškový cukor

Postup

  • Vopred si pripravte rozkvas z droždia, alebo z kvásku. Kváskový nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 8-10 hodín a z droždia asi 15 min.
    Z rozkvasu a ostatných surovín vypracujte cesto, do ktorého postupne zapracovávajte voliteľné suroviny.
    Ceto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8-10 hodín a pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na štvorec a preložte ho na tretiny do stredu ako keď skladáte list o obdĺžnikovej obálky.
    Na vrchu urobte hranou rúk chrbátik typický pre štólu
    Kváskovú nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 3-4 hodiny a z droždia asi 20 min.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 170 St.C asi 35 minút.
    dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Vianočná štóla?
Kliknutím vyberte

Rozkvas

  • 100 g múky
  • 100 g vody
  • 100 g kvások, alebo 20 g droždia

Cesto

  • Nakvasený rozkvas
  • 100 g mlieka
  • 370 g pšeničná chlebová múka
  • 80 g masla
  • 50 ml rum
  • 70 g cukor
  • 1 žĺtko
  • vanilka

Voliteľné

  • 100 g hrozienok
  • 100 g kandizované ovocie
  • 70 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 70 g mandľových lupienkov
  • 100 g sušených marhúľ, alebo fíg
  • štipka soli
  • kôra z citróna a pomaranča
  • 1 lyžička mletého muškátového oriešku
  • 1 lyžička škorice