Postup
-
Vopred si pripravte rozkvas z droždia, alebo z kvásku. Kváskový nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 8-10 hodín a z droždia asi 15 min.
Z rozkvasu a ostatných surovín vypracujte cesto, do ktorého postupne zapracovávajte voliteľné suroviny.
Ceto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8-10 hodín a pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na štvorec a preložte ho na tretiny do stredu ako keď skladáte list o obdĺžnikovej obálky.
Na vrchu urobte hranou rúk chrbátik typický pre štólu
Kváskovú nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 3-4 hodiny a z droždia asi 20 min.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 170 St.C asi 35 minút.
dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 100 g múky
- 100 g vody
- 100 g kvások, alebo 20 g droždia
Cesto
- Nakvasený rozkvas
- 100 g mlieka
- 370 g pšeničná chlebová múka
- 80 g masla
- 50 ml rum
- 70 g cukor
- 1 žĺtko
- vanilka
Voliteľné
- 100 g hrozienok
- 100 g kandizované ovocie
- 70 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 70 g mandľových lupienkov
- 100 g sušených marhúľ, alebo fíg
- štipka soli
- kôra z citróna a pomaranča
- 1 lyžička mletého muškátového oriešku
- 1 lyžička škorice