Spracovanie:
-
Rozkvas:
100 g LM (alebo lyžica ražného kvásku),
100 g voda
100 g Manitoba typ 0, alebo pšeničná chlebová múka.
Rozkvas nechajte nakysnúť na dvojnásobok, najlepšie z večera do rána. V tomto čase to trvá asi 9 hodín.
360 g čerstvého špenátu (sú to 3 sáčky) si rozmixujte v 200 g oleja (záleží na tom, ako ju chcete mať zelenú, môžete pridať aj viac. Myslite na to, že pri väčšom množstve môže byť trochu špenát cítiť, čo mne osobne nevadí, pre mňa to robí zaujímavú chuť. Môžete použiť aj dve kocky mrazeného, ale pred použitím ho rozmrazte a nechajte dobre stiecť vodu. V tomto prípade uberte z vody.
Cesto:
Nakysnutý rozkvas
1300 g pšeničná hladká múka chlebová
2 žĺtka
250 g šľahačková smotana
rozmixovaný špenát v oleji
110 g voda
300 g cukor
2 vanilkové cukre
kôra z dvoch citrónov
lyžička škorice
lyžička kardamonu (pozor, má ostrú chuť, niekomu môže vadiť)
Na potretie:
Džem, ja som použila figový
Z rozkvasu a surovín na cesto si vypracujeme kompaktné cesto, ktoré miesime v robote asi 20 minút.
Necháme ho nakysnúť pri izbovej teplote na dvojnásobok a to asi 9 hodín pri teplote 21 St.C. Pri vyššej sa môže čas skrátiť.
Cesto rozdelíme na dve-tri časti a vložíme do vymastených a vysypaných foriem na tehličku, alebo do srnčieho chrbáta. Môžete použiť aj bábovkovú formu a urobiť si machovú bábovku. V tomto prípade si časť cesta dajte upiecť do hocijakej formy, alebo len tak volne, budete ho potrebovať na mach.
Finálne nechajte nakysnúť asi 3 hodiny.
Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C. so záparou prvých 15 min. a bez zápary ďalších 35 minút.
Po upečení vyklopte a nechajte na mriežke vychladnúť.
Po vychladnutí časť jednej briošky použite na mach. Vyberte striedku a rozmixujte ju v mixéry. Ak ste piekli len jednu, urobte to tak, že zrežete vypuklú časť a použijete striedku z nej.
Vrch briošky natrite lekvárom a posypte rozmixovanou striedkou. Ozdobte podľa Vášho vkusu a želania. Ideálne sú jedlé kvietky.
Dobrú chuť želá
Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g LM (alebo lyžica ražného kvásku),
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo pšeničná chlebová múka.
Po rozkvase
- 360 g čerstvého špenátu (sú to 3 sáčky)
- 200 g oleja
Cesto:
- 1300 g pšeničná hladká múka chlebová
- 2 žĺtka
- 250 g šľahačková smotana
- rozmixovaný špenát v oleji
- 110 g voda
- 300 g cukor
- 2 vanilkové cukre
- kôra z dvoch citrónov
- lyžička škorice
- lyžička kardamonu (pozor, má ostrú chuť, niekomu môže vadiť)