Postup:
-
Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM (alebo 40 g droždia)
- 600 g hladká pšeničná múka
- 150 g polohrubá múka
- 310 g mlieko
- 250 g tvaroh jemný vaničkový
- 1 vajce
- 150 g cukor
- 120 g maslo
Na náplň:
- Na náplň použite hustý poctivý lekvár, alebo inú hustú plnku. Pri riedkych plnkách sa často stáva, že buchty prasknú a plnka vyteká.