Postup
-
1. Z uvedených surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré nechajte po vymiesení prikryté nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
2. Nakysnuté cesto si rozdeľte na rovnaké časti. Aké veľké záleží od toho, na čo ich budete namotávať.
3. Každú časť vygúľate na samostatný valček, ktorý omotáte okolo formy. Kraje zastrčte dospodu, aby sa vám nerozplietli.
4. Formy s cestom oprite šikmo o okraj na hlbokom plechu na pečenie tak, aby sa cesto nedotýkalo dna, aby bol trdelník vo vzduchu. a nechajte finálne kysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a asi 20 min. pri verzii z droždia.
5. Po nakysnutí trdelník potrite roztopeným maslom, alebo rozšľahaným vajíčkom a posypte posýpkou, ktorú ste si vyrobili z nasekaných orechov a cukru.
6.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút. Počas pečenia ich otáčame, aby sa poriadne opiekli z každej strany.
Po upečení ich ešte môžete ešte posypať práškovým, vanilkovým cukrom, alebo škoricou.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 100 g LM, alebo ražného kvásku (pred pečením nakŕmený a nakysnutý na dvojnásobok), alebo 40 g čerstvého droždia
- 700 g polohrubá múka
- 300-320 g mlieko
- 60 g cukor
- 75 g maslo
- 3 žĺtky
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
Na potretie
- roztopené vychladnuté maslo
Na posyp
- nahrubo nasekané orechy a cukor