Trdelník

Určite viete, že názov Skalický trdelník sa môže používať len pre Trdelník vyrobený v okrese Skalica, alebo Senica a je to jeho ochranný zemepisný názov.

Niečo o histórii vzniku sa dočítate aj na internete.

Podľa starých zdrojov sa u nás trdelník pečie už od konca 18. storočia. Prvým trdelnikárom bol vraj kuchár grófa Jozefa Gvadániho, ktorý pôsobil v Skalici práve koncom 18. storočia. Na jarmokoch sa trdelník objavil prvýkrát niekedy na prelome 19. a 20. storočia.

Niektoré staré legendy hovoria, že história prípravy trdelníku pochádza už z dôb príchodu Maďarov na naše územie. Keď totiž získali múku a vajcia, vymiesili cesto a ovinuli ho na rohy. Potom ho upiekli na ohni a prvé trdelníky boli na svete.

Zdroj: internet

Postup

  • 1. Z uvedených surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré nechajte po vymiesení prikryté nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.

    2. Nakysnuté cesto si rozdeľte na rovnaké časti. Aké veľké záleží od toho, na čo ich budete namotávať.

    3. Každú časť vygúľate na samostatný valček, ktorý omotáte okolo formy. Kraje zastrčte dospodu, aby sa vám nerozplietli.

    4. Formy s cestom oprite šikmo o okraj na hlbokom plechu na pečenie tak, aby sa cesto nedotýkalo dna, aby bol trdelník vo vzduchu. a nechajte finálne kysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a asi 20 min. pri verzii z droždia.

    5. Po nakysnutí trdelník potrite roztopeným maslom, alebo rozšľahaným vajíčkom a posypte posýpkou, ktorú ste si vyrobili z nasekaných orechov a cukru.

    6.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút. Počas pečenia ich otáčame, aby sa poriadne opiekli z každej strany.

    Po upečení ich ešte môžete ešte posypať práškovým, vanilkovým cukrom, alebo škoricou.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Trdelník?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 100 g LM, alebo ražného kvásku (pred pečením nakŕmený a nakysnutý na dvojnásobok), alebo 40 g čerstvého droždia
  • 700 g polohrubá múka
  • 300-320 g mlieko
  • 60 g cukor
  • 75 g maslo
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor

Na potretie

  • roztopené vychladnuté maslo

Na posyp

  • nahrubo nasekané orechy a cukor