Postup:
-
Pripravte si tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešajte s vajíčkom a detskou krupicou. Ak použijete jemný tvaroh, ten je redší, vajíčko vynechajte a dajte dvakrát toľko krupice ako je v recepte.
Pripravte si lekvárovú plnku zmiešaním lekváru a maku. Záleží od toho, aký máte hustý lekvár, ak je redší, zmiešajte mak s lekvárom pomerom 1:1, ak je hustý, maku dávajte menej.
Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 100 g časti, , poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia.
Každý bochník roztlačte, naplňte tvarohovou plnkou a zabaľte do batôžka ako buchtu. Spoje dobre zatlačte a uložte spojom nadol. Rukou ich roztlačte na plocho. Koláče nechajte nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 2-3 hodiny kým viditeľne neznásobia objem.
Stred koláča zatlačte pohárom, ktorý ste potreli múkou aby sa nelepil a naplňte makovou plnkou. Do stredu môžete dať polovičku slivky.
Koláče môžete plniť ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie ...)
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 30 minút. podľa typu rúry a použitého programu. Ja pečiem na teplovzduch.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 750 g pšeničná hladká múka
- 50 g celozrnná pšeničná múka
- 2 žĺtka
- 500 ml mlieko
- 120 g tekvicové pyré
- 120 g cukor
- 120 g maslo
- 200 g LM (alebo kocka droždia)
Tvarohová plnka
- 4 vaničkové hrudkové tvarohy
- 4 PL detská krupica
- 4 žĺtka
Lekvárová plnka
- 800 g slivkový lekvár
- 800 g mletý mak