Postup:
-
Pri verzii droždia si urobte rozkvas tak, že mlieko, ktoré je v recepte mierne zohrejte aby bolo vlažné, rozrobte v ňom droždie a 1 čl cukru a nechajte 15 min. nakysnúť. Použite ďalej do cesta.
Postup:
Vopred si upečte tekvicu, ktorú nakrájajte na malé kúsky, polejte olivovým olejom a pečte asi 50 minút pri 180 St.C. Upečenú tekvicu rozmixujte ponorným mixerom. Ak Vám zostane, použite do polievky.
Z kvásku, (alebo pri verzii z droždia z hotového rozkvasu) a surovín do cesta vymieste kompaktné cesto, ktoré nechajte nakysnúť pokiaľ nezväčší objem takmer dvojnásobne. . Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime) Pri verzii z droždia len 1,5-2 hodiny.
Cesto rozvaľkajte na tenko asi na 0,5 cm, potrite bravčovou masťou (alebo mletými oškvarkami) na jednej polovičke a druhou polovičkou ju prekryte. Cesto rozvaľkajte, a znovu jednu polovičku potrite masťou a druhú polovičku preklopte na namastenú časť a prekryte ju tak. Takto pokračujte dokopy 4- 5x.
Posledný krát už cesto rozvaľkajte len asi na 2 cm. Vykrajujte kolieska podľa toho, aké chcete mať pagáčiky veľké.
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny. (pri verzii z droždia len 15 min.)
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami, alebo syrom.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35 minút do chrumkava.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 150 g LM (alebo 20 g čerstvé droždie)
- 550 g špaldová hladká múka
- 100 g celozrnná Kamutová múka (alebo iná celozrnná múka)
- 200 g masť
- 150 g tekvicové pyré
- 125 g mlieko
- 150 g grécky jogurt, alebo kyslá smotana
- 150 g mix semienok
- 1 vajce
- 2 čl soľ
- 1 čl cukor
Na prekladanie
- Bravčová masť, alebo mleté oškvarky
Na posyp
- tekvicové semienka, alebo postrúhaný syr