Postup:
-
Zemiaky očistíte a uvaríte v osolenej vode do mäkka. Roztopte 100 g masla a nalejte na uvarené zemiaky.
Špargľu ošúpete škrabkou na zemiaky. Začnete asi 5 cm pod špičkou. Zbavíte ju zdrevnatených koncov, a zviazanú ju krátko ju asi 10 minút povaríte v osolenej vode do mäkka.
Príprava omáčky:
Pripravíme si vodný kúpeľ a to tak, že si dáme do jedného hrnca zovrieť asi 5 cm vody. Do tohto hrnca nad vodu položíme menší hrniec, ktorý sa nesmie dotýkať vody, musí visieť za úchytky na hrnci. Keď voda vrie, stiahneme plameň a necháme ju jemne bublať.
Maslo si nakrájajte na kocky.
Vrchný hrniec si zložte a dajte doňho žĺtky, víno, a štipku soli. Vyšľahajte ich do peny. Hrniec vráťte nad vodný kúpeľ a šľahajte asi 5 minút. Šľahajte po celom obvode, aby sa Vám tam vajíčka neuvarili. Skontrolujte to aj vareškou. Začnite pridávať postupne nakrájané maslo, a stále šľahajte. Vždy ďalšie pridajte až bude predchádzajúce vyšľahané.
Keď máte všetko maslo integrované, môžete omáčku odstaviť zo zdroja tepla a ochutiť čiernym korením a citrónovou šťavou. Ak je treba, ešte osoľte.
Rýchla omáčka podľa Inny Valouškovej:
Maslo dajte roztopiť a priveďte do varu. Do hlbšej nádoby dajte žĺtka, vodu (víno) a citrónovú šťavu. Rozmixujte krátko ponorným tyčovým mixérom a postupne prilievajte vriace maslo a stále mixujte. Maslo vždy vráťte na sporák, aby nevychladlo medzi mixovaním. Mixujte až pokým sa Vám maslo celkom nezmieša so žĺtkami. Ak je omáčka hustá, pridajte trochu vody. Osoľte a okoreňte.
Špargľu poukladajte na tanier, prelejte omáčkou a podávajte s uvarenými zemiakmi.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 600 g špargle
- 6 žĺtkov
- 150 g maslo na omáčku
- 100 g maslo na zemiaky
- 500 cl. Biele víno ( 0,5 dl)
- 1 PL citrónová šťava
- Soľ
- korenie
- 500 g zemiakov