Špargľa so zemiakmi a holandskou omáčkou

Postup:

  • Zemiaky očistíte a uvaríte v osolenej vode do mäkka. Roztopte 100 g masla a nalejte na uvarené zemiaky.

    Špargľu ošúpete škrabkou na zemiaky. Začnete asi 5 cm pod špičkou. Zbavíte ju zdrevnatených koncov, a zviazanú ju krátko ju asi 10 minút povaríte v osolenej vode do mäkka.

    Príprava omáčky:

    Pripravíme si vodný kúpeľ a to tak, že si dáme do jedného hrnca zovrieť asi 5 cm vody. Do tohto hrnca nad vodu položíme menší hrniec, ktorý sa nesmie dotýkať vody, musí visieť za úchytky na hrnci. Keď voda vrie, stiahneme plameň a necháme ju jemne bublať.

    Maslo si nakrájajte na kocky.

    Vrchný hrniec si zložte a dajte doňho žĺtky, víno, a štipku soli. Vyšľahajte ich do peny. Hrniec vráťte nad vodný kúpeľ a šľahajte asi 5 minút. Šľahajte po celom obvode, aby sa Vám tam vajíčka neuvarili. Skontrolujte to aj vareškou. Začnite pridávať postupne nakrájané maslo, a stále šľahajte. Vždy ďalšie pridajte až bude predchádzajúce vyšľahané.

    Keď máte všetko maslo integrované, môžete omáčku odstaviť zo zdroja tepla a ochutiť čiernym korením a citrónovou šťavou. Ak je treba, ešte osoľte.

    Rýchla omáčka podľa Inny Valouškovej:

    Maslo dajte roztopiť a priveďte do varu. Do hlbšej nádoby dajte žĺtka, vodu (víno) a citrónovú šťavu. Rozmixujte krátko ponorným tyčovým mixérom a postupne prilievajte vriace maslo a stále mixujte. Maslo vždy vráťte na sporák, aby nevychladlo medzi mixovaním. Mixujte až pokým sa Vám maslo celkom nezmieša so žĺtkami. Ak je omáčka hustá, pridajte trochu vody. Osoľte a okoreňte.

    Špargľu poukladajte na tanier, prelejte omáčkou a podávajte s uvarenými zemiakmi.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Špargľa so zemiakmi a holandskou omáčkou?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 600 g špargle
  • 6 žĺtkov
  • 150 g maslo na omáčku
  • 100 g maslo na zemiaky
  • 500 cl. Biele víno ( 0,5 dl)
  • 1 PL citrónová šťava
  • Soľ
  • korenie
  • 500 g zemiakov