Zdielať recept

Špaldovo pšeničný chlieb

Pri pečení chlebíkov mám svoj odskúšaný pomer múky,  vody a postup. Dnes som robila trochu zmenu, lebo som do receptu použila polovičku špaldovej múky, ktorá sa autolyzuje kratšie ako pšeničná, preto postup je trochu iný. Recept vychádza znovu z môjho základu  570 g muky (tentokrat 250 g Manitoba + 250 špaldová hladká + 70 g celozrnna pšeničná), 410 g tekutina (pivo+voda), 60 g kvások (tentokrat razny), soĺ, slad.

Spracovanie:

  • 1. Krok Autolýza pšeničnej múky – zmieša sa múka s tekutinami a nechá sa autolyzovať 2 hodiny.
  • 2.Po uplynutí 1,5 hodiny kedy sa autolyzuje pšeničná múka, dáme autolyzovať špaldovú múku.
  • 3. Krok Fermentolýza – cestá dáme do jednej misky a k obidvom autolyzovaným cestám sa primieša kvások a nechá sa fermentolyzovať 1 hodinu.
  • 4. Krok preklady každých 30-45 minút po dobu 5 hodín.
  • 5.Stočenie do ošatky
  • 6. 1 hodina v ošatke pri izbovej teplote
  • 7.12 hodín v ošatke v chladničke pri 7 St.C.
  • 8.Pečenie vo vopred vyhriatej rúre (ja pečiem v liatinovom hrnci) na 250 St.C. 15 minút a na 200 St. C. ďalších 30 minút. Ak pečiete bez nádoby, prvých 15 minút sa pečie so záparou.
  • Krájať až po vychladnutí asi 3 hodiny. Aj keď taký teplý chlebík je najlepší. Zostane Vám ale po rozkrojení vlhký. Práve preto, aby vlhkosť prirodzene vyšla cez kôrku by mal chlieb chladnúť prikrytý utierkou na mriežke.

  • Krájať až po vychladnutí asi 3 hodiny. Aj keď taký teplý chlebík je najlepší. Zostane Vám ale po rozkrojení vlhký. Práve preto, aby vlhkosť prirodzene vyšla cez kôrku by mal chlieb chladnúť prikrytý utierkou na mriežke.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Špaldovo pšeničný chlieb?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 570 g muky (tentokrat 250 g Manitoba + 250 špaldová hladká + 70 g celozrnna pšeničná)
  • 410 g tekutina (pivo+voda)
  • 60 g kvások (tentokrát ražný)
  • soľ
  • slad