Zdielať recept

Sladká ražná tehlička z fermentovanej vody. (Alebo i bez nej)

Ak nemáte kvások, môžete si ho urobiť z fermentovanej vody a to tak, že si zmiešate dve lyžice múky so lyžicami fermentovanej vody. (návod na jej založenie nájdete v článkoch tu na blogu)

Na druhý deň si tento nabublaný kvások nakŕmite s dvomi lyžicami múky a 4 lyžicami vody. Zopakujete to ešte raz a použijete ako kvások do rozkvasu. Tento kvások je plnohodnotným kváskom pre ďalšie pečenie, môžete si ho odložiť časť do chladničky a používať ďalej. Nezabudnite ho riadne kŕmiť.

Kto má kvások, môže jednoducho použiť ten.

Postup:

  • 8 hod. Pred pečením si pripravíme rozkvas. Nakysnutý rozkvas zmiešame s ostatnými surovinami a ručne vypracujeme cesto. Bude lepivé ako hlina. Premiestnime ho na naolejovanú dosku, naolejujte si ruky, poprekladajte a vytvarujete do požadovaného tvaru. Obaľte vo vločkách a dajte do naolejovanej formy. Nechajte nakysnúť asi 5 hodín. Pečte so záparou 15 min. Na 250 St.c. a 35 minút na 200 St.c. Ku koncu posledných 15 min. prikryte alobalom aby sa vločky nespálili

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Sladká ražná tehlička z fermentovanej vody. (Alebo i bez nej)?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 420 g ražný rozkvas ( 140 g ražný kvások + 140 g ražná hladká muka + 140 g fermentovaná voda. )
  • 420 g ražná chlebová múka
  • 340-350 g voda (alebo fermentovaná voda napoly)
  • 15 g soľ
  • Tekvicové semienka
  • Orechy
  • Hrozienka
  • Na obalenie ovsené vločky.