Spracovanie:
-
Tradičný švédsky semlor (semla) recept na kváskovú verziu:
Rozkvas:
150 g pšeničnej hladkej múky typ 0, alebo 00 + 150 g mlieka + 150 g kvásku Lievito madre
8 hodín pred miesením si pripravíme rozkvas z uvedených surovín a necháme zdvojnásobiť objem.
Po nakysnutí rozkvasu pridáme:
250 g mlieko,
750 g múka,
15 g kardamon,
2 vajcia
250 g masla izbovej teploty (najlepšie pár hodín pred pečením vybrané z chladničky)
200 g cukru
2 g soliVypracujeme pružné a pevné cesto. Miesime najprv všetky suroviny okrem masla. Po asi 10 minútach pridáme maslo. Ak sa Vám cesto zdá riedke, pridajte ešte múku, záleží to od typu použitej múky. Miesime tak dlho pokiaľ sa nám cesto úplne neodliepa od misy a pokiaľ nie je úplne hladké a lesklé. Môže to trvať i 25 minút.
Cesto necháme pri izbovej teplote zdvojnásobiť objem.
Nakysnuté cesto premiestnite na pracovnú dosku, rozdeľte na diely o veľkosti 60-80 g (ja som robila 80 g a vyšlo mi ich 20 ks). Každý diel poprekladajte, a vygúľajte guličky, ktoré hranou dlane posúvajte po pracovnej doske a takto ich uťahujte pokiaľ nie sú úplne hladké a pevné. (v prípade, že si z nich robíte venček, poukladajte guľky na plech na pečenie vystlaný papierom do tvaru venca a nechajte finálne nakysnúť v tomto tvare)
Guľky nechajte finálne nakysnúť zakryté asi 3 hodiny. Dávajte na plech max 9 ks s dostatočnými medzerami, inak sa v rúre pri pečení budú dotýkať a nebudú pekné.
Pred pečením môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom, v ktorom ste rozmiešali lyžicu smotany. Ja so nepotrela, chcela som ich mať matné.
Po nakysnutí ich pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 - 20 minút do zlatohneda.
Po upečení ich uložte na mriežku a nechajte Úplne vychladnúť.
Než sa upečú, pripravte si mandľovú pastu:
1 čerstvé vaječné bielko
100 g mleté mandle (bez šupiek)
3/4 šálky práškového / cukrárskeho cukru
čajová lyžička mletého kardamonu
semienka z 1 vanilkového lusku, alebo vanilkový extraktBielko vyšľahajte do tuha. Po vyšľahaní pridajte mleté mandle a práškový cukor, kardamon, vanilku. Prikryte a odložte do doby plnenia.
Na vrch vyšľahajte 1 smotanu na šľahanie spolu s 250 g mascarpone, alebo pre tých, ktorí chcú mať ľahšiu jemnejšiu verziu použite jednoducho len 500 ml šľahačkovej smotany. Ja som pridala stužovač šľahačky.
Plnenie:
Začnite zrezaním vrchu na každej buchtičke ostrým nožom, zarežte šikmo dolu rezom do stredu buchty čím vytvoríte priestor na plnenie buchty. Potom vložte 1-2 čajové lyžičky mandľovej pasty (môžete aj viac, pokiaľ neminiete pripravenú pastu)
Na mandľový krém cukrárenským vreckom naneste šľahačku a prikryte odrezanou časťou žemmle.
Semlorky máte hotové, stačí ich už len poprášiť práškovým cukrom. Dúfam, že Vám budú chutiť rovnako, ako mne.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas (8 hodín pred miesením):
- 150 g pšeničnej hladkej múky typ 0, alebo 00 + 150 g mlieka + 150 g kvásku Lievito madre
Po nakysnutí rozkvasu pridáme:
- 250 g mlieko,
- 750 g múka,
- 15 g kardamon,
- 2 vajcia
- 250 g masla izbovej teploty (najlepšie pár hodín pred pečením vybrané z chladničky)
- 200 g cukru
- 2 g soli
Mandľová pasta:
- 1 čerstvé vaječné bielko
- 100 g mleté mandle (bez šupiek)
- 3/4 šálky práškového / cukrárskeho cukru
- čajová lyžička mletého kardamonu
- semienka z 1 vanilkového lusku, alebo vanilkový extrakt
- 1 smotanu na šľahanie spolu s 250 g mascarpone, alebo 500 ml šľahačkovej smotany