Zdielať recept

Semla alebo Semlor – tradičné smotanové švédske buchty

Semla alebo Semlor – tradičné smotanové švédske buchty, ktoré sa jedia na tučný utorok. Ak máte radi marcipán a kardamon, určite si ich zamiluje.

Semlor sú vo Švédsku dlhodobou tradíciou, ale môžete si ich upiecť aj doma.

Semlor je množným číslom slova Semla. Semla je švédska smotanová buchta (kardamónová verzia škótskych smotanových buchiet), ktorá má náplň marcipánového typu, šľahačku a posypaná práškovým cukrom.

Keďže sú to tradičné Švédske buchty, hľadala som na internete, ako ďaleko ich história siaha a zistila som, že majú veľmi pestrú históriu. Už Švédsky kráľ Adolf Frederik ich veľmi obľuboval, avšak nenásytnosť sa mu stala osudnou a zomrel po svojom poslednom jedle v roku 1771. Príčinou bola veľkolepá hostina pred obdobím pôstu. Večer prebiehal v poriadku až kým sa kráľ nerozhodol ukončiť výdatnú hostinu tradičným škandinávskym dezertom semla, ktoré boli nasiaknuté teplým mliekom (tradičný spôsob, ako ich jesť). Údajne ich zjedol až 14. Zomrel na pravdepodobnú otravu jedlom.

Semlor sa stali trochu posadnutosťou švédskeho ľudu, pretože sa už nepečú iba na tučný utorok alebo koniec fašiangov, niekedy sa objavujú v pekárňach pred Vianocami a celý čas cez pôst. Podobne ako naše šišky.

Trochu k marcipánovej náplni:

Zistila som si na internete u pekárky, ktorá má švédskeho priateľa, informácie týkajúce sa náplne, pretože som nikdy originál Semlu neochutnala. Mám rada marcipán a preto so sa nevedela dočkať, kedy Semlu upečiem. A poviem Vám ak si urobíte svoju mandľovú pastu, Semla je božská. Treba použiť mleté mandle, (nie mandľovú múku, lebo je príliš jemná), vaječný bielok a práškový cukor.

Najlepšie sú čerstvé vajcia od Vašich sliepočiek, ale pokiaľ ich nemáte, neodporúčam konzumovať surové vajcia, takže môžete použiť alternatívny recept, ktorý uvádzam nižšie.

Na mandľovú pastu si vyšľahajte bielka a pridajte mleté mandle a cukor.

Ako jesť švédsku Semlu alebo Semlor

Aj keď sa môžu jesť tak, ako sú, Semlor sa môže tiež podávať v teplom mlieku. Nemôžem povedať, že mokrý krémový koláč je moja myšlienka skvelého sladkého jedla, takže ja ju naďalej budem jesť „bez mlieka“, pretože sú samé o sebe úplne úžasné.

Spracovanie:

  • Tradičný švédsky semlor (semla) recept na kváskovú verziu:

    Rozkvas:

    150 g pšeničnej hladkej múky typ 0, alebo 00 + 150 g mlieka + 150 g kvásku Lievito madre
    8 hodín pred miesením si pripravíme rozkvas z uvedených surovín a necháme zdvojnásobiť objem.
    Po nakysnutí rozkvasu pridáme:
    250 g mlieko,
    750 g múka,
    15 g kardamon,
    2 vajcia
    250 g masla izbovej teploty (najlepšie pár hodín pred pečením vybrané z chladničky)
    200 g cukru
    2 g soli

    Vypracujeme pružné a pevné cesto. Miesime najprv všetky suroviny okrem masla. Po asi 10 minútach pridáme maslo. Ak sa Vám cesto zdá riedke, pridajte ešte múku, záleží to od typu použitej múky. Miesime tak dlho pokiaľ sa nám cesto úplne neodliepa od misy a pokiaľ nie je úplne hladké a lesklé. Môže to trvať i 25 minút.

    Cesto necháme pri izbovej teplote zdvojnásobiť objem.

    Nakysnuté cesto premiestnite na pracovnú dosku, rozdeľte na diely o veľkosti 60-80 g (ja som robila 80 g a vyšlo mi ich 20 ks). Každý diel poprekladajte, a vygúľajte guličky, ktoré hranou dlane posúvajte po pracovnej doske a takto ich uťahujte pokiaľ nie sú úplne hladké a pevné. (v prípade, že si z nich robíte venček, poukladajte guľky na plech na pečenie vystlaný papierom do tvaru venca a nechajte finálne nakysnúť v tomto tvare)

    Guľky nechajte finálne nakysnúť zakryté asi 3 hodiny. Dávajte na plech max 9 ks s dostatočnými medzerami, inak sa v rúre pri pečení budú dotýkať a nebudú pekné.

    Pred pečením môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom, v ktorom ste rozmiešali lyžicu smotany. Ja so nepotrela, chcela som ich mať matné.

    Po nakysnutí ich pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 - 20 minút do zlatohneda.

    Po upečení ich uložte na mriežku a nechajte Úplne vychladnúť.

    Než sa upečú, pripravte si mandľovú pastu:

    1 čerstvé vaječné bielko
    100 g mleté mandle (bez šupiek)
    3/4 šálky práškového / cukrárskeho cukru
    čajová lyžička mletého kardamonu
    semienka z 1 vanilkového lusku, alebo vanilkový extrakt

    Bielko vyšľahajte do tuha. Po vyšľahaní pridajte mleté mandle a práškový cukor, kardamon, vanilku. Prikryte a odložte do doby plnenia.

    Na vrch vyšľahajte 1 smotanu na šľahanie spolu s 250 g mascarpone, alebo pre tých, ktorí chcú mať ľahšiu jemnejšiu verziu použite jednoducho len 500 ml šľahačkovej smotany. Ja som pridala stužovač šľahačky.

    Plnenie:

    Začnite zrezaním vrchu na každej buchtičke ostrým nožom, zarežte šikmo dolu rezom do stredu buchty čím vytvoríte priestor na plnenie buchty. Potom vložte 1-2 čajové lyžičky mandľovej pasty (môžete aj viac, pokiaľ neminiete pripravenú pastu)

    Na mandľový krém cukrárenským vreckom naneste šľahačku a prikryte odrezanou časťou žemmle.

    Semlorky máte hotové, stačí ich už len poprášiť práškovým cukrom. Dúfam, že Vám budú chutiť rovnako, ako mne.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Semla alebo Semlor – tradičné smotanové švédske buchty?
Kliknutím vyberte

Rozkvas (8 hodín pred miesením):

  • 150 g pšeničnej hladkej múky typ 0, alebo 00 + 150 g mlieka + 150 g kvásku Lievito madre

Po nakysnutí rozkvasu pridáme:

  • 250 g mlieko,
  • 750 g múka,
  • 15 g kardamon,
  • 2 vajcia
  • 250 g masla izbovej teploty (najlepšie pár hodín pred pečením vybrané z chladničky)
  • 200 g cukru
  • 2 g soli

Mandľová pasta:

  • 1 čerstvé vaječné bielko
  • 100 g mleté mandle (bez šupiek)
  • 3/4 šálky práškového / cukrárskeho cukru
  • čajová lyžička mletého kardamonu
  • semienka z 1 vanilkového lusku, alebo vanilkový extrakt
  • 1 smotanu na šľahanie spolu s 250 g mascarpone, alebo 500 ml šľahačkovej smotany