Postup:
-
Suroviny zmiešame a vypracujeme ručne, alebo v robote cesto, ktoré bude lepkavé ako hlina. Nemiesime dlho, skôr len toľko aby sa dobre spojili suroviny.
Po vymiesení máte dve možnosti.
Alebo nechajte cesto v mise nakysnúť asi 4-6 hodín.
Po nakysnutí cesto preneste na papier na pečenie, na ktorom si cesto namočenými rukami roztiahnite do štvorca, alebo obdĺžnika na hrúbku asi 1,5 cm
Plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie, alebo teflonovou podložkou, dobre pomúčte (najlepšie celozrnnou ražnou múkou, a preložte naňho cesto z predchádzajúceho papiera na pečenie (pozri obrázky)
Pomúčte vrch cesta, nakrájajte na štvorce, alebo obdĺžniky, ucapkajte kraje a nechajte 3 hodiny kysnúť.
2) Alebo cesto po vymiesení rovno premiestnite na pomúčený papier na plechu na pečenie a vytvarujte rovno štvorce, ktoré nechajte nakysnúť 6 hodín. Záleží podľa teploty v miestnosti. mali by viditeľne zväčšiť objem. Dajte však pozor, aby neprekysli.
Pečte vo vopred zohriatej rúre na 180 St.C. asi 40 minút (ja som v prvej fáze použila i záparu asi 10 minút)
Recenzie receptu
Suroviny:
- Ražný rozkvas: 100 g ražného kvásku + 100 g vody + 100 g ražnej chlebovej múky
- 700 g chlebovej ražnej múky (alebo 350 g ražnej chlebovej + 350 g ražnej celozrnnej.
- 450 ml vlažná voda
- 2 lyžice zemiakových vločiek (nie je nutné, robila som aj bez a necítila som rozdiel)
- semienka
- 200 g kaša z ovsených vločiek – asi 50-70 g ovsených vločiek, zmes zrniek a ražná celozrnná múky - zaliať vriacou vodou do konzistencie hustej kaše a nechať vychladnúť (môžete do nej pridať aj rôzne semienka)
- 1 čl slad
- 3 PL olej
- 2 čl soľ