Postup:
-
Rozkvas zmiešajte s ostatnými surovinami, a v robote na 2. stupni mieste cesto asi 10 minút . Cesto je dosť hydratované, tak ho po vymiesení len preložte pomocou naberačky, alebo cukrárenskej stierky do vymastenej a zrnkami vysypanej formičky na tehličku. Snažte sa cesto vložiť do formy v jednom kuse.
Ražný chlieb by mal kysnúť čo najrýchlejšie, lebo pri pomalom kysnutí sa stáva kyslým. Spôsobuje to špecifické zloženie ražnej múky.Nechajte kysnúť pri izbovej teplote 4-5 hodín (tento čas platí len v zimnom období. V lete už pri 25 St.C sa čas skracuje asi o polovičku) alebo vložte do rúry na program kysnutie (na 30 St.C) na 2-3 hodiny. Tehlička by mala zväčšiť objem asi o 1/2.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre 15 min na 250 St.c. a 40 minút na 200 St.c. bez zápary. Posledných 15 min prikryte alobalom aby sa vločky alebo semiačka nespálili.
Ak Vám rúra hreje menej, vyberte tehličku z formy, dajte na mriežku a pečte ešte 10 min. z vrchu prikryté.Znakom, že je tehlička dobre nakysnutá je po upečení oblúčik na vrchnej časti.
Nezabudnite, že tehličku musíte nechať vychladiť najmenej 12 hodín, zabalenú do utierky, inak bude po rozkrojení mokrá.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 400-450 g ražný rozkvas
- 400-450 g ražná chlebová múka
- 330-350 g voda
- 1,5 čl soľ
- 1 čl tmavý slad od pivozdomu.sk
- 1 čl diastasický slad Antico Molino Rosso od Bionakupy.sk