Postup
-
Pripravte 1. rozkvas zmiešaním surovín a nakysnutím na dvojnásobok. Po nakysnutí primiešajte suroviny na 2. rozkvas a pokračujte rovnako.
K rozkvasu primiešajte olej, soľ a melasu. Postupne primiešajte múku pokiaľ nebude cesto kompaktné.
Cesto mieste v robote asi 15 minút, alebo premiestnite na múkou vysypanú dosku a mieste ručne. Ak treba pridajte toľko múky, aby sa Vám nelepilo na ruky. Nepridávajte zbytočne veľa, radšej si naolejujte dosku a ruky, aby sa Vám s cestom lepšie pracovalo.Keď je cesto vymiesené, stočte ho do ošatky a nechajte nakysnúť. Trvá to 2-4 hodiny v závislosti od okolitej teploty a od sily kvásku.
Môžete tiež dať piecť do formy, kde aj kysne.
Po nakysnutí (ak nepečiete vo forme) vyklopte na papier na pečenie na vopred vyhriaty plech, alebo do liatinového hrnca.Pečte 15 minút so záparou pri teplote 250 St.C a 30 minút bez zápary na 200 St.C. Ak pečiete vo forme, v polovičke pečenia vyklopte, dopečte na mriežke, z vrchu zakryte alobalom a čas predĺžte o 10 min.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
1. Rozkvas
- 50 g kvások
- 50 g voda
- 50 g ražná celozrnná múka
2. rozkvas
- 150 g rozkvas
- 150 g čierna káva (Alebo vo vode rozmiešaná 1 PL melasy)
- 150 g múka Pumpernickel, alebo ražná celozrnná múka
Cesto
- 450 g Celý rozkvas
- 350 g chlebo chlebová ražná múka
- 130 g chlebová pšeničná múka
- Môže byť aj čisto chlebová ražná múka
- 85 g melasa
- 2 PL olej
- 2 lyžičky soli
- 1 čl hnedý cukor
- 300 g vody (Ak treba pridajte viac, alebo menej. Záleží od použitej múky)
- Pridať môžete oriešky, alebo semienka