Postup:
-
Ak robíte verziu z droždia, z časti mlieka z receptu, lyžičky cukru a droždia si urobte kvások. Z kvásku, alebo LM a ostatných uvedených surovín vypracujte hladké nelepivé pevné cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-10 hodín, záleží od okolitej teploty a sily kvásku.
Medzitým si pripravte plnku. Vyšľahajte maslo s cukrom a postupne prišľahajte smotanu a múku a primiešajte ostatné suroviny.
Keď je cesto takmer nakysnuté, urobte si karamel. Do hlbšej panvice, alebo plytkého hrnca so širším dnom nasypte cukor a polejte ho vodou a premiešajte len raz. Nechajte ho na strednej teplote celkom rozpustiť. V malom hrnčeku si rozpustite maslo v mlieku a za stáleho miešania prilievajte do rozpusteného karamelu. Dajte pozor, aby ste sa neoparili, zo začiatku začne karamel syčať. Ak máte chuť, pridajte lyžičku soli a budete mať slaný karamel.
Hotový karamel vylejte na plech, ktorý ste si vystlali papierom na pečenie. Ja som použila plech (formu na koláč) o veľkosti 36x24. Na karamel nasypte pekanové, alebo vlašské orechy. Časť z nich predtým nasekajte.
Nechajte vychladnúť. (nebojte sa ak stuhne, pri pečení sa znovu roztopí.)
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik asi 1-1,5 cm hrubý a natrite plnkou. Natretý plát cesta zrolujte ako na roládu a nakrájajte na 12 rovnakých kúskov. Tie ukladajte na karamel s orechmi.
Nechajte finálne nakysnúť. Pri verzii z droždia asi 15 min., pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny, Záleží od okolitej teploty a sily kvásku.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35-40 minút. Treba ich posledných 5 min. sledovať, aby sa nepripálili.
Hneď po upečení prikryte plech doskou, táckou, alebo niečim na čo plech prevrátite a osie hniezda vyklopíte karamelom nahor.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 160 g LM (alebo 40 g čerstvého, alebo 7 g sušeného droždia)
- 700 g pšeničná chlebová múka
- 180 g cukor
- 60 g olej
- 400 g mlieko
- 50 g žĺtka
Plnka:
- 400 g orechy
- 250 g maslo
- 100 g smotana
- 100 g cukor
- 3 PL múka
- Kardamom, alebo škorica podľa chuti
Karamel:
- 500 g kryštálový cukor
- 40 g voda
- 250 g smotana na šľahanie
- 80 g maslo
- 300 g pekanové alebo vlašské orechy