Pomaly pečená kačka a pečienka s lokšami a dusenou kapustou

Kačka je jednoducho klasika. Najlepšie sú Husokačky, ktoré majú viac mäsa, ktoré pri správnej príprave je lahodne jemné šťavnaté  a koža krásne chrumkavá prepečená. Nie vždy sa ale kačka vydarí. K tomu aby bola správne upečená treba len dodržať pár pravidiel a základné je: Koľko kačka váži, toľko hodín sa pečie.

Ku kačke sa hodia lokše, parená alebo žemľová knedľa, zemiakové šúľance, noky, alebo aj zemiaky.  Ani jeden výber nič nepokazí. A samozrejme červená dusená kapusta. Tá je neodmysliteľná. V moderných verziách sa môžete stretnúť aj s pyré z červenej kapusty, ktoré je tiež výborné, ale u nás netradičné.

Lokše si môžete pripraviť aj vopred a uskladniť v chladničke, alebo mrazničke. Ich príprava sa môže zdať komplikovaná ale nie je to tak. Lokše môžete jesť nielen ku kačke, ale aj na sladko s lekvárom a makom,  či slano v iných kombináciách. Napríklad na Spiši sú známe grúľovníky – plnené lokše s mäsom

Postup

  • Kačku deň vopred dôkladne umyte, očistite od prípadných nečistôt, nasoľte zvonku aj zvnútra a dajte na noc do chladničky. Na druhý deň kačku umiestnite do pekáča, alebo vhodnej nádoby na pečenie. Vložte ju do rúry a pečte 20 min. na 180 stupňov pokiaľ sa kôrka nezapečie a nepustí trochu tuku. Časť tuku odstráňte do inej nádoby, budete ho potrebovať na potretie lokší. Do zvyšného tuku okolo kačky naukladaj na mesiačiky nakrájané jablká a na kolieska nakrájanú cibuľu. Kačku potrite mliekom, Prikryte pokrievkou, alebo alobalom, teplotu znížte na 150 St.C. a pečte ďalej podľa váhy 3-3,5 hodiny. Každú polhodinu kačku otočte, prípadne odstráňte časť tuku. Kačku vždy potrite mliekom.

    Medzi tým si pripravte kapustu.
    V hrnci zohrejte bravčovú alebo husaciu (kačaciu) masť a osmažte na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Kapustu nakrájajte na tenké pásiky a tie prekrojte na menšie kúsky. Pridajte na opečenú cibuľu, okoreňte, podlejte trochou vody a duste do mäkka. Ak treba podlejte ešte trochu vody. Kapustu nezahusťujem, nechám vyredukovať tekutinu. Je tak oveľa chutnejšia. Nakoniec dochuťte octom, cukrom podľa chuti, sladkým balsamicom. Ja som použila figové.

    Kapustu niekedy robím aj na karameli. Vtedy balsamico nepoužívam, ale na začiatku si pripravím z cukru karamel, na ktorom dusím kapustu.

    Na lokše si zemiaky uvarte v šupke deň vopred. Veľmi vhodné sú zemiaky typu C, ktoré neobsahujú toľko vody a nebudete potrebovať až tak veľa múky. Vychladnuté zemiaky ošúpte, roztlačte lisom na zemiaky, alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle.
    Na pracovnú dosku pridaj múku a nastrúhané zemiaky. Dobre je si rozdeliť zemiaky aj múku na polovičku a vypracovať len časť cesta, lebo pri dlhšom státi cesto začne rednúť a je treba pridať múku, ale čím viac múky, tým budú lokše tvrdšie. Z múky a zemiakov vypracujte cesto, ktoré vygúľajte na valček, a ten nakrájajte asi na 10 menších kúskov. Každý rozvaľkajte na placku. Ak sa cesto lepí treba podsýpať múku. Vyvaľkané cesto opečte z každej strany na suchej panvici, alebo na liatinovej platni. Na lokši by sa mali objaviť malé tmavšie fliačiky. Ak lokše budete dlhšie skladovať, nechajte ich suché. Ak ich budete priamo konzumovať, natrite ich po upečení husacou alebo kačacou masťou.

    Z podobného cesta, si môžete pripraviť napríklad aj noky, ktoré sa hodia k pečienke aj ku kačke.

    Pečienku pripravujeme nakoniec veľmi jednoducho najlepšie v liatinovej, alebo inej nádobe s vekom podusíte na minime masti asi 20 minút. Solíte až na tanieri, aby nestvrdla.

    Želám vám dobrú chuť. Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pomaly pečená kačka a pečienka s lokšami a dusenou kapustou?
Kliknutím vyberte

Na kačku potrebujete:

  • 1 ks celá kačka, alebo husokačka
  • soľ
  • 4 ks jablká
  • 4 ks cibule
  • voda na podliatie
  • mlieko na potretie

Dusená kapusta:

  • 1-1,5 hlavičky červená kapusta
  • 2 cigule
  • bravčová masť
  • soľ
  • koreniny: nové korenie, mletá rasca, bobkový list, mleté čierne korenie
  • na dochutenie ocot a cukor
  • sladké figové, alebo iné balsamico

Lokše

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke (typ C)
  • 300 g hladkej múky
  • 2 čl soli
  • kačacia alebo husacia masť na potretie

Pečienka

  • Veľká pečienka z husokačky
  • trochu husacej masti
  • soľ

Noky

  • 500 g zemiakov
  • 100-150 g polohrubá múka
  • soľ