Zdielať recept

Poctivý slivkový lekvár bez cukru

Poctivý lekvár sa väčšinou varí tak že ho celý deň musíte miešať, aby sa Vám nepripálil. Ďalší spôsob ako si ho urobiť je pečením. Poviem Vám, že kto ho skúsil takto robiť, už nebude inak. Stačí ho len raz za hodinu premiešať a upečie sa takmer sám a je tak hustý, že v ňom naozaj lyžica stojí a budete veľmi spokojní.  Na prípravu lekváru si pripravte naozaj sladké, zrelé slivky, nikdy nie zelené nezrelé. Len tak dosiahnete to, že bude sladký aj po upečení bez toho aby ste doňho pridávali cukor. Ten totiž do pravého lekváru nepatrí. S cukrom, odhliadnuc od toho, že do domácich produktov sa snažíme ho nepridávať,  nedokážete nikdy urobiť lekvár tak hustý ako treba.  a ešte niečo, môžete si doňho pridať aj obľúbené koreniny, či alkohol, ale verte, že len bez nich je to ten pravý slivkový lekvár. Pripravujte si ho z viac kíl sliviek, lebo Vám z neho zostane asi 1/4 pôvodného objemu.

Postup

  • Poháre vysterilizujte vo vriacej vode.
    Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájané rozmixujte a nalejte do plechov na pečenie. Môžete ich piecť na viacerých úrovniach naraz.
    Nikdy do lekváru nepridávajte cukor. Do poctivého slivkového cukor naozaj nepatrí. Ak máte slivky, ktoré nemajú po rozmixovaní tmavú farbu, môžete pridať lyžicu octa na stabilizáciu farby. Ale nie je to potrebné. Najlepší lekvár je 100% slivkový. Môžete doňho pridať aj rôzne koreniny podľa svojej voľby, ale verte, že sa nabudúce vrátite opäť ku klasike.
    Pečte prvú zhruba pol hodinu na 200 St.C pokiaľ nezačne vrieť. Neskôr teplotu znížte na 130 St.C a pečte do úplného zhustnutia. Lekvár raz za 40-60 min. premiešajte hlavne z bokov. Pozor ku koncu už hustne veľmi rýchlo.
    Ako dlho to trvá záleží od množstva plechov nad sebou ktoré pečiete a tiež od odrody sliviek. Niektoré majú viac tekutiny, niektoré menej. . Môže to byť 3-6 hodín.
    Po upečení naplňte do pohárov, zatvorte a otočte dolu hlavou. Poháre by sa mali sami uzatvoriť, ak ale používate opakovane staršie poháre, alebo nie ste si istí, dajte lekvár na 10 min. do vriacej vody zasterilizovať.
    Verte, že lepší lekvár ste nejedli ako ten, čo si urobíte doma
    Nech sa Vám vydarí.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Poctivý slivkový lekvár bez cukru?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 6-10 kg sliviek

Voliteĺné

  • rum, brandy, koňak, alebo iný alkohol
  • koreniny podľa chuti (napr. škorica, kurkuma, šalvia...)