Postup
-
Poháre vysterilizujte vo vriacej vode.
Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájané rozmixujte a nalejte do plechov na pečenie. Môžete ich piecť na viacerých úrovniach naraz.
Nikdy do lekváru nepridávajte cukor. Do poctivého slivkového cukor naozaj nepatrí. Ak máte slivky, ktoré nemajú po rozmixovaní tmavú farbu, môžete pridať lyžicu octa na stabilizáciu farby. Ale nie je to potrebné. Najlepší lekvár je 100% slivkový. Môžete doňho pridať aj rôzne koreniny podľa svojej voľby, ale verte, že sa nabudúce vrátite opäť ku klasike.
Pečte prvú zhruba pol hodinu na 200 St.C pokiaľ nezačne vrieť. Neskôr teplotu znížte na 130 St.C a pečte do úplného zhustnutia. Lekvár raz za 40-60 min. premiešajte hlavne z bokov. Pozor ku koncu už hustne veľmi rýchlo.
Ako dlho to trvá záleží od množstva plechov nad sebou ktoré pečiete a tiež od odrody sliviek. Niektoré majú viac tekutiny, niektoré menej. . Môže to byť 3-6 hodín.
Po upečení naplňte do pohárov, zatvorte a otočte dolu hlavou. Poháre by sa mali sami uzatvoriť, ak ale používate opakovane staršie poháre, alebo nie ste si istí, dajte lekvár na 10 min. do vriacej vody zasterilizovať.
Verte, že lepší lekvár ste nejedli ako ten, čo si urobíte doma
Nech sa Vám vydarí.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 6-10 kg sliviek
Voliteĺné
- rum, brandy, koňak, alebo iný alkohol
- koreniny podľa chuti (napr. škorica, kurkuma, šalvia...)