Plnená pletenička

Určite každý z Vás má rád Vianočky, ale ak si podobné cesto naplníte makovo-lekvárovou plnkou vznikne niečo božské. Stačí len vedieť ako na to. Tak čítajte dolu návod a verím, že sa stane Vašou obľúbenou.

Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.
Plnku môžete použiť akúkoľvek. makovú, orechovú, alebo čokoládovú. Dajte ale pozor na to aby bola hustá, aby sa Vám pri pečení nepopraskala brioška a plnka nevytiekla.
Ja som použila makovo-lekvárovú. Pripravte si ju keď Vám cesto kysne tak, že len jednoducho zmiešate mak s lekvárom.

Postup:

  • Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na 3 časti. Vygúľajte guličky, nechajte ich 10 min. oddýchnuť a vygúľajte z nich 3 pramene. Každý prameň rozvaľkajte naplocho na šírku asi 5-6 cm a pomocou cukrárenského vrecka pozdĺžne naplňte pásom plnky. Cez plnku preložte cesto z jednej a druhej strany a dobre pospájajte. Dajte pozor, aby boli spoje dobre spojené. Ak ste náhodou viac pomúčili dosku, môže sa stať, že sa Vám cesto bude rozchádzať, stačí, ak ho mierne potriete vodou.

    Pramene medzi sebou zapleťte do copou a uložte kysnúť do formy na tehličku, alebo inej vhodnej formy.
    Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
    Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.
    Pečte pri teplote 180 St.C asi 40 min.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Plnená pletenička?
Kliknutím vyberte

Suroviny na cesto:

  • 80 g LM (alebo 50 g droždia)
  • 300 g hladká pšeničná múka
  • 70 g polohrubá múka
  • 150 g mlieko
  • 120 g tvaroh jemný vaničkový
  • 1 žĺtko
  • 70 g cukor
  • 60 g maslo

Plnka:

  • 400 g slivkový lekvár
  • 200 g mletý mak