Postup:
-
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 3 časti. Vygúľajte guličky, nechajte ich 10 min. oddýchnuť a vygúľajte z nich 3 pramene. Každý prameň rozvaľkajte naplocho na šírku asi 5-6 cm a pomocou cukrárenského vrecka pozdĺžne naplňte pásom plnky. Cez plnku preložte cesto z jednej a druhej strany a dobre pospájajte. Dajte pozor, aby boli spoje dobre spojené. Ak ste náhodou viac pomúčili dosku, môže sa stať, že sa Vám cesto bude rozchádzať, stačí, ak ho mierne potriete vodou.
Pramene medzi sebou zapleťte do copou a uložte kysnúť do formy na tehličku, alebo inej vhodnej formy.
Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.
Pečte pri teplote 180 St.C asi 40 min.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny na cesto:
- 80 g LM (alebo 50 g droždia)
- 300 g hladká pšeničná múka
- 70 g polohrubá múka
- 150 g mlieko
- 120 g tvaroh jemný vaničkový
- 1 žĺtko
- 70 g cukor
- 60 g maslo
Plnka:
- 400 g slivkový lekvár
- 200 g mletý mak