Postup
-
Zmiešajte sypké suroviny. Do zmesi postupne pridajte vajíčka a med.
Perníkové cesto má rado, ak ho spracovávate rukou. Cesto je lepivé, je to normálne. Ako som písala vyššie, nepridávajte celé množstvo múky z receptu, ale časť si nechajte bokom. Ak treba, pridajte ešte trochu múky, ale snažte sa pridávať čo najmenej. Ak by ste pridali veľa, bude sa s ním zle pracovať a nebude pri vaľkaní držať tvar.
Cesto musí vyzrieť pri izbovej teplote zabalené do fólie a utierky 1-2 dni. Nedávajte ho do chladu, tam by vám zbytočne veľmi stuhlo a museli by ste ho zohrievať. A nebojte sa, že sa pokazí. aj keď ste doňho dali vajíčka, med je dostatočným konzervantom a vajíčka sa nepokazia.
Cesto pri vaľkaní rozdeľte a vaľkajte len menšie časti, aby sa Vám s ním lepšie pracovalo. Valček je dobré pred vaľkaním nechať schladiť v chladničke a formičky pravidelne múčiť, len dajte pozor, aby na perníčkoch nezostávala múka, preto po pomúčení ich vždy oklepnite.
Na plech ukladajte samostatne veľké a malé perníčky. Väčšie sa pečú dlhšie ako menšie, rozdiel ale je veľmi malý. Rúru nikdy neotvárajte prvé minúty. Po upečení ich odložte z plechu na mriežku, aby nevyschli.
Pečte krátko vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 7-10 min. Podľa veľkosti
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 1000 g hladká pšeničná múka
- 450 g práškový cukor
- 350 g med
- 350 g vajíčka
- 2 čl soda bicarbona
- perníkové korenie
- škorica
Cesto
Plnka
- Pár kusov rozomletých perníkov
- 100 g orechov
- 100 g lekvár
- 1 dcl rum
- Voda, alebo ovocný sirup podľa potreby