Mykolov Vianočný chlieb

Tento chlieb je pre mňa odteraz už navždy spojený s Vianocami. Priniesol mi ho na našu Vianočnú live-párty Mykola. Originál receptu aj s popisom  nájdete na stránke www.lievitomadre.sk.

Ešte v ten istý deň som nevydržala a zamiesili sme ešte jeden priamo u mňa doma. Nemala som nakŕmené Lm, ktoré je v originál recepte, tak sme použili ražný kvások a musím Vám povedať, že bol jednoducho úžasný, božský, dokonalý.

Postup

  • Zmiešajte suroviny na rozkvas a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Rozkvas musí byť zarovnaný a vtedy je pripravený na miesenie.
    Marhule a slivky si nakrájajte na drobnejšie kúsky
    Všetky ingrediencie na záparu zalejte vriacou vodou, krátko pomiešajte a nechajte vychladnúť.

    V mise mixéra zmiešame rozkvas, slad s kakaom a všetky ingrediencie na cesto. Miesime 5 minút, len kým sa všetko spojí.
    Do cesta pridáme orechy a ovocie a miesime ďalších 5-10 minút.
    Cesto mokrými rukami na doske, ktorú si postriekate rozprašovačom vodou, vytvarujeme do valca, ktorý vyvaľkáme v semiačkach. Cesto preložíme do dobre vymastenej obdĺžnikovej formy a pritlačíme do okrajov.
    Cesto kysne 2-3 hodiny v teplom prostredí 28-30C, môžeme si pomôcť domácou "kysiarňou": do rúry dáme 2 hrnčeky s horúcou vodou a vložíme formu s chlebom.
    Keď bude cesto vykysnuté (veľmi výrazne nenarastie, ale hore sa objavia trhliny a malé dierky), vyberieme ho z rúry a nahrejme ju na 250C. Chlieb postriekame vodou a prikryjeme alobalom. Po vložení chleba teplotu znížime na 230C a pečieme 30 min. Potom teplotu znížime na 210C, alobal odstránime, chlieb ešte raz postriekame vodou a dopekáme ďalších 30 min. Ak je vaša rúra veľmi “divoká”, po 15 minútach chlebík ešte raz postriekame, aby neprihorel.
    Ražný chlieb najlepšie chutí po cca 8 hodinách po úplnom vychladnutí, takže buďte trpezliví a nekrájajte ho hneď, prídete o chuť

    Ďakujem zo srdca Mykolovi za tento recept. Jeho originál a veľa iných receptov nájdete na stránke www.lievitomadre.sk

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mykolov Vianočný chlieb?
Kliknutím vyberte

Rozkvas

  • 80 g ražný kvások
  • 80 g voda
  • 80 g chlebová ražná múka

Zápara

  • 10 g mletého sladu
  • 20 g kakaa
  • 1 čl zmesi korenín na perníčky (alebo štipka škorice, fenikelu, anízu, zázvoru, kardamonu, atď – čo máte radi)
  • 120 ml vriacej vody

Voliteľné:

  • vlašské orechy
  • sušené slivky
  • sušené marhule
  • hrozienka

Cesto:

  • 380 g hladkej ražnej múky
  • 200 ml vody
  • 30 g medu
  • 10 g soli
  • rozkvas

Na vysypanie formy

  • ľubovoľné semiačka