Mrkvovo-tvarohový baranček s orechami

Dlho som rozmýšľala, akého barančeka urobiť. Chcela som tvarohového, aj orechového, aj mrkvového, aj len takého obyčajného, ale aby bol nejaký iný zvláštny a hlavne taký môj. Tak som nakoniec urobila takého, aby tam bolo všetko. A poviem Vám, že úžasný. Po veľkej noci si z tohto cesta kľudne urobte bábovku, je tak šťavnaté, že sa stane určite Vašim favoritom.

Keďže som kváskovačka, tak som zvolila zdravšiu variantu a nechala som cesto prekvasiť kváskom, aby bola múka ľahšie stráviteľná, takže v tomto recepte kvások nemá prioritne funkciu kypridla, aj keď nám i v tomto pomôže, ale potrebujeme aj prášok do pečiva a sodu.

Spracovanie:

  • Balónovou metlou v robote vyšľaháme vajíčka s cukrom a s kváskom do peny. Pridáme vychladnuté roztopené maslo a tvaroh a ešte chvíľu šľaháme. Nakoniec pridáme orechy, múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, kardamon a vanilkový cukor. Do vymieseného cesta primiešame mrkvu a všetko ešte chvíľu premiesime.

    Ak použijete verziu bez kvásku, nalejte cesto do vymastenej a vysypanej formy na barančeka a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 170 St.C. asi hodinu.

    Ak použijete kvások, nechajte cesto stáť 6 hodín pri izbovej teplote, alebo 2 hodiny pri izbovej teplote a cez noc v chladničke, aby kvások spracoval múku, a spracované cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy na barančeka a pečte ako je vyššie uvedené.

    Po upečení nechajte vychladnúť vo forme, cesto je krehké, ak by ste ho hneď vyklápali, mohol by sa zlomiť.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mrkvovo-tvarohový baranček s orechami?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 80 g kvásku (je jedno aký použijete, nekváskovači môžu tohto barančeka urobiť bez kvásku, zamiesiť a rovno piecť)
  • 270 g špaldovej múky
  • 5 vajíčok
  • 200 g cukru
  • 200 g rozpusteného vychladnutého masla
  • 230 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 250 g tvarohu
  • 150 g mletých orechov, mandlí, alebo sa nebojte použiť aj nemletý mak
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička kardamonu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička sódy bicarbony