Postup:
-
Mrkvu a petržlen očistíme a nastrúhame najemno. Do hrnca dáme kokosový olej, roztopíme a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú speníme a pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a mrazený hrášok. Okoreníme, osolíme, pridáme kari pastu, chvíľku podusíme a podlejeme vývarom, pridáme citrónovú trávu, nakrájaný cesnak, nastrúhaný zázvor podľa chuti (odporúčam asi 3-4 cm kúsok), sójovú omáčku, ustricovú omáčku, med a dusíme pokým nie je zelenina mäkká. Pridáme kokosové mlieko a ešte chvíľku povaríme. Ponorným mixérom rozmixujeme. Do kokosovej smotany pridáme jeden žĺtok, rozmixujeme a vlejeme do polievky.
Ak chcete robiť polievku bez mäsa, tak po rozmixovaní pridajte umytú šošovicu a nechajte variť do mäkka. Nezabudnite miešať, aby sa nepripálila. Šošovicu môžete variť aj zvlášť tak, že ju zalejete vodou len po povrch šošovice, aby v nej nebolo zbytočne veľa vody a pridať do polievky už uvarenú aj s tekutinou.
Ak chcete robiť polievku s mäsom, hríbmi, alebo krevetami, Tieto si pripravte zvlášť na olivovom oleji a cesnaku, osoľte a okoreňte a pridajte už spracované do polievky aj s výpekom a dobre premiešajte.
Podávajte s lístkami koriandru, alebo petržlenu. Servírujte spolu s ryžou, alebo ryžovými rezancami v samostatnej miske.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny
- 100 g mrazeného hrášku
- 8 ks väčšej mrkvy (Môžete použiť aj zmes mrazenej zeleniny mrkva s hráškom)
- 2 ks Petržlen
- Čerstvý zázvor
- 4 ks citrónová tráva
- ½ - 1 PL Karí pasta
- Čierne mleté korenie
- 1 väčšia cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru
- 1 l kokosového mlieka
- 250 ml kokosovej smotany
- 1 žĺtok
- Kokosový olej
- Olivový olej
- 2 Pl sójovej omáčky
- 1 PL ustricovej omáčky
- 1 PL medu
- 1 PL soli
- mleté čierne korenie
- 1 PL kurkuma
- ryžové rezance alebo ryža
- 500 g lúpané krevety, alebo kuracie mäso, Japonské huby shimeji, prípadne 300 g hnedej šošovice