Postup
-
Kvások pred pečením nakŕmte a nechajte zdvojnásobiť objem. Ak máte ražný kvások, nakŕmte si ho pšeničnou múkou na husto a nechajte zdvojnásobiť. Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások z časti mlieka, lyžičky cukru a droždia.
Z kvásku a ďalších uvedených surovín vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-9 hodín (V zime dlhšie, v lete kratšie. Čas je orientačný. Záleží podľa teploty v miestnosti a sily kvásku) Pri verzii z droždia je to asi 2 hodiny.
Po nakysnutí cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, natrite plnkou, stočte do rolády. Pozdĺžne stredom roládu rozrežte tak že Vám vzniknú dva pramene, ktoré medzi sebou zapletiete a vložíte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 34 min.
Po upečení potrite rumovo-cukrovým rozvarom ktorý si pripravíte tak, že 100 g cukru zalejete s trochou rumu (asi tolko aby bol cukor celkom zaliaty) a necháte povariť pokým sa cukor nerozpustí.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 80 g LM alebo 20 g droždia
- 110 g najemno nastrúhaná surová mrkva
- 400 g Manitoba, alebo hladká pšeničná múka
- 1 žĺtko
- 60 g maslo
- 150 g mlieko
- 60 g cukor
Plnka
- nugátová nátierka typu Nutela, ja som použila Nugátové maslo od Powerlogy
rozvar
- 100 g kryštálový cukor
- rum