Zdielať recept

Mrkváč

Postup:

  • Postup klasický ako pri všetkých mojich chleboch. Nastrúhanú mrkvu som zamiesila rovno do cesta.

    Múku, pivo a vodu zmiešajte a nechajte prebehnúť dve hodiny autolýzu
    Pridajte kvások a nechajte prebehnúť hodinu fermentolýzu
    Fermentolyzované cesto ručne, alebo v robote vymieste. (ja som miesila v robote)
    Pridajte slad a soľ. Nakoniec pridajte nastrúhanú varenú mrkvu.
    Vymiesené cesto premiestnite do nádoby, v ktorej ho budete asi 4 - 5 hodín prekladať. V lete sa čas môže skrátiť aj na 2-3 hodiny, v závislosti na okolitej teplote.
    Pripravte si ošatku, alebo sitko vystlané utierkou, alebo plienkou, ktorú posypte dobre zemiakovým alebo kukuričným škrobom, alebo inou bezlepkovou múkou.
    Cesto stočte do ošatky a nechajte ešte hodinu pri izbovej teplote a následne uložte na noc do chladničky ( asi12 hod. - 15 hod. pri teplote 8-9 St.C.)
    Po vybratí z chladničky cesto vyklopte na papier na pečenie, narežte a premiestnite na vyhriaty plech, kameň, alebo do uzatvorenej nádoby (ja som piekla v liatinovom hrnci).
    Nebojte sa, ak sa Vám mierne rozleje pri narezaní. Ak je dobre vymiesené a nakysnuté, nerozleje sa celkom a pri pečení sa dvihne.
    Dajte piecť do rúry vyhriatej na 250 St.C (ak pečiete na plechu, alebo kameni na pečenie musia byť poriadne nahriate a na plechu pečiete so záparou) 15 min. a neskôr znížte teplotu na 200 St. a pečte ďalších asi 20 min.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mrkváč?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 60 g kvások
  • 450 g Manitoba alebo pšeničná chlebová múka
  • 50 g celozrnná Manitoba Aida 3.3, alebo celozrnná pšeničná múka
  • 200 g pivo
  • 180 g voda (ja som dala 230 g )
  • 1 veľká nastrúhaná varená mrkva (asi 120 g)
  • 1,5 čl soľ
  • 1,5 čl slad