Zdielať recept

Minimazance

Postup:

  • Recept na 4 ks malých bochníkov, alebo 8-10 minimazancov :

    Asi 16-20 hodín pred pečením si nakŕmte 50 g kvásku Lievito madre so 100 g múky a 50 g vody ( pomerom 1:2:1 - pomer kvások:múka:voda) a nechajte zdvojnásobiť objem. Pri ďalšom použití musí byť kvások na maxime, nesmie začať klesať.

    Asi 10 hodín pred pečením si pripravte rozkvas (doba záleží od toho, ako máte doma teplo):

    150 g kvásku Lievito Madre + 150 g múky + 150 g vody

    Necháme nakvasiť na dvojnásobok

    Namočte si 200 g hrozienka, višne, čerešne, alebo iné sušené drobné alebo nadrobno nakrájané ovocie do rumu. Pred miesením cesta si ich sceďte a vytlačte tekutinu. Je možné, že budete musieť do cesta pridať trochu múky, ak použijete takto namočené ovocie.

    Cesto:

    450 g Rozkvas
    800 g Manitoba. Ak pouzijete inu muku treba jej pridat viac. Manitoba saje viac tekutiny
    250 g mlieko
    100 g med
    100 g cukor
    150 g masla
    2 celé vajcia
    4 žĺtky
    Citrónová kôra z jedného citróna
    Pomarančová kôra z jedného pomaranča
    150 g kandizovaného ovocia (pomaranč, citron, a iné ovocie)
    200 g ovocia, ktoré si móžete deň vopred namočiť v rume. Uberte ale 20 g mlieka zo zakladneho receptu. (môže byť aj bez rumu)
    100 g mandle, alebo orechy (nemusí byť)
    1 č.l. Muškátový oriešok

    Na potretie:
    Bielka rozrobené s trochou mlieka

    Na ozdobenie:
    plátky mandlí

    Na finálne kysnutie:
    košíčky s priemerom 16 cm, alebo malé guľaté ošatky.

    V hnetači vypracujte cesto z rozkvasu, múky a mlieka. Az budú suroviny spojené, pridajte striedavo vajcia, žĺtka, cukor a med. Nakoniec pridajte celkom zmaknuté maslo a vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa odo dna nádoby. nakoniec pridajte ostatné suroviny. Môže to celkom trvať i 20-25 minút.

    Cesto nechajte nakysnúť než zdvojnásobí objem. Môže to trvať asi 8-10 hodín.

    Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, rozdeľte na 4 časti a stočte do bochníka. Môžete nechať nakysnúť finálne voľne, alebo v ošatke, alebo papierovom košíku.

    Po nakysnutí pred pečením potrite vajíčkom, posypte plátkami mandlí a narežte do kríža.

    Pečte pri teplote 180 St.C. vo vopred vyhriatej rúre asi 45-50 minút. Skúste špajdlou, pichnutím do mazanca, či je už upečený. Ak nie je špajdla lepkavá po vybratí, je hotový.

    Príklad načasovania:

    12.00 si nakŕmte kvások LM a nechajte zdvojnásobiť.

    22.00 si urobte rozkvas

    8.00 zarobte cesto, ktoré prekladajte každých 45 minút po dobu 3 hodín a potom nechajte zdvojnásobiť objem. Toto môže trvať 10 hodín

    18.00 stočte nakysnuté cesto voľne do bochníka, alebo do ošatky, alebo do papierového košíka a nechajte 3 hodiny nakysnúť.

    21.00 Pečte.

    Dobrú chuť Želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Minimazance?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie 16-20 hodín pred pečením

  • 50 g kvásku Lievito madre
  • 100 g múky a 50 g vody ( pomerom 1:2:1 - pomer kvások:múka:voda)

Ingrediencie 10 hodín pred pečením

  • 150 g kvásku Lievito Madre + 150 g múky + 150 g vody
  • 200 g hrozienka
  • višne/čerešne/ iné sušené drobné alebo nadrobno nakrájané ovocie do rumu

Cesto:

  • 450 g Rozkvas
  • 800 g Manitoba. Ak pouzijete inu muku treba jej pridat viac. Manitoba saje viac tekutiny
  • 250 g mlieko
  • 100 g med
  • 100 g cukor
  • 150 g masla
  • 2 celé vajcia
  • 4 žĺtky
  • Citrónová kôra z jedného citróna
  • Pomarančová kôra z jedného pomaranča
  • 150 g kandizovaného ovocia (pomaranč, citron, a iné ovocie)
  • 200 g ovocia, ktoré si móžete deň vopred namočiť v rume. Uberte ale 20 g mlieka zo zakladneho receptu. (môže byť aj bez rumu)
  • 100 g mandle, alebo orechy (nemusí byť)
  • 1 č.l. Muškátový oriešok
  • Na potretie: Bielka rozrobené s trochou mlieka
  • Na ozdobenie: plátky mandlí
  • Na finálne kysnutie: košíčky s priemerom 16 cm, alebo malé guľaté ošatky.