Zdielať recept

Merengue poháriky

Tieto poháriky sú to pravé pre tých, ktorí nemajú odvahu na Pavlovu tortu, ale chcú si vychutnať jej chuť. Pri týchto pohárikoch nemáte čo pokaziť a či sa Vám vydarí, alebo nevydarí plát vysušených bielkov, vôbec nezáleží a predsa z neho urobíte tento neskutočne delikátny dezert.

Postup:

  • 1. V prvom rade si musíte pripraviť plát usušenej cukrovej bielkovej hmoty. Pripravte si nádobu na sporáku do ktorej dáte zovrieť vodu. Do druhej kovovej nádoby si pripravte bielka a prisypte k nim kryštálový cukor.

    2. Umiestnite to nad vodný kúpeľ a ihneď šľahajte metličkou, inak sa Vám bielka uvaria. Šľaháte pokiaľ sa Vám cukor úplne nerozpustí. Či je cukor v bielkach už celkom rozpustený zistíte, keď si namočíte prst a medzi dvoma bruškami skúsite, či ešte cítite kryštáliky.

    3. Keď máte cukor v bielkach rozšľahaný, prelejete zmes do nádoby od robota a vyšľaháte tuhý sneh. Pred koncom prisypete práškový cukor a ešte chvíľu šľahajte. Pena je vyšľahaná, keď po vytiahnutí metly Vám na nej zostáva penová špička.

    4. Penu rozotriete na papier na pečenie, kde sa bude finálne sušiť vo vopred vyhriatej rúre 10 min. na 110 stupňov a ďalej sušíte na 80 stupňov. (nikdy nie na vyššej teplote, inak ich nebudete mať takéto krásne biele) asi hodinu, ak chcete dlhšie skladovať, musíte sušiť dlhšie, aby bol plát dokonale vysušený. Pláty sa sušia asi 1-1,5 hodiny.

    5. Medzitým si pripravte krém tak, že vyšľaháte šľahačkovú smotanu s mascarpone do tuha, do polovičky krému pridáte jahody a ešte chvíľu šľaháte. Dajte pozor, aby ste krém neprešľahali na maslo.

    6. Usušený plát nalámte do pohárikov a striedavo vrstvite s krémom z mascarpone.

    7. Vrch ozdobíte ovocím.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Merengue poháriky?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 7 bielkov
  • 410 g kryštálového cukru
  • 170 g práškového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 500 g šľahačkovej smotany
  • 1000 g jahody, alebo iné ovocie
  • Ovocie na ozdobenie