Koláče zo zemiakového cesta

Sú podobné ako Moravské koláče. Vo vnútri je tvaroh a na vrchu lekvárovo-maková plnka s višňami. Nie je na nich mrvenička, ale kto chce môže si ju na koláče pridať. Ja som si zvolila variantu bez nej a takto bola výraznejšia chuť višní a lekváru.

Postup

  • Kvások pred pečením nakŕmte a nechajte zdvojnásobiť objem. Ak máte ražný kvások, nakŕmte si ho pšeničnou múkou na husto a nechajte zdvojnásobiť. Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások z časti mlieka, lyžičky cukru a droždia.
    Z kvásku a ďalších uvedených surovín vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-9 hodín (V zime dlhšie, v lete kratšie. Čas je orientačný. Záleží podľa teploty v miestnosti a sily kvásku) Pri verzii z droždia je to asi 2 hodiny.
    Po nakysnutí cesto rozdeľte na rovnaké časti 80-100 g, naplňte tvarohovou plnkou, dobre uzatvorte do batôžka ako keď robíte buchty, otočte spojom nadol, mierne rukou sploštite a nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
    Po nakysnutí dnom pohára, ktorý si pomúčte stlačte stred koláča, popichajte vidličkou, aby pri pečení mala kade unikať para a na vrch dajte lekvárovo-makovú plnku a naukladajte precedené odkvapkané višne.
    Pred pečením potrite maslom a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35 min.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Koláče zo zemiakového cesta?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 100 g LM (alebo 20 g droždia)
  • 330 g Manitoba, alebo pšeničná T650
  • 200 g polohrubá pšeničná múka
  • 230 g mlieko
  • 80 g cukor
  • 50 g bravčová masť, alebo maslo
  • 150 g zemiakové pyré (v šupke uvarené roztlačené zemiaky)
  • 1 žĺtko

Plnka 1

  • 500 g tvaroh
  • 150 g cukor
  • 2 žĺtka
  • 1 PL detská krupica

Plnka 2

  • 600 g hustý slivkový, alebo višňový lekvár
  • 400 g mletý mak
  • 1 ks 7 dcl pohár zaváraných višní