Postup
-
Kvások pred pečením nakŕmte a nechajte zdvojnásobiť objem. Ak máte ražný kvások, nakŕmte si ho pšeničnou múkou na husto a nechajte zdvojnásobiť. Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások z časti mlieka, lyžičky cukru a droždia.
Z kvásku a ďalších uvedených surovín vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-9 hodín (V zime dlhšie, v lete kratšie. Čas je orientačný. Záleží podľa teploty v miestnosti a sily kvásku) Pri verzii z droždia je to asi 2 hodiny.
Po nakysnutí cesto rozdeľte na rovnaké časti 80-100 g, naplňte tvarohovou plnkou, dobre uzatvorte do batôžka ako keď robíte buchty, otočte spojom nadol, mierne rukou sploštite a nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
Po nakysnutí dnom pohára, ktorý si pomúčte stlačte stred koláča, popichajte vidličkou, aby pri pečení mala kade unikať para a na vrch dajte lekvárovo-makovú plnku a naukladajte precedené odkvapkané višne.
Pred pečením potrite maslom a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35 min.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 100 g LM (alebo 20 g droždia)
- 330 g Manitoba, alebo pšeničná T650
- 200 g polohrubá pšeničná múka
- 230 g mlieko
- 80 g cukor
- 50 g bravčová masť, alebo maslo
- 150 g zemiakové pyré (v šupke uvarené roztlačené zemiaky)
- 1 žĺtko
Plnka 1
- 500 g tvaroh
- 150 g cukor
- 2 žĺtka
- 1 PL detská krupica
Plnka 2
- 600 g hustý slivkový, alebo višňový lekvár
- 400 g mletý mak
- 1 ks 7 dcl pohár zaváraných višní