Postup:
-
1. Pripravte si kašu z dyne tak, že dyňu očistíte, nakrájate na kúsky, dáte na plech na pečenie, polejete olivovým olejom, premiešate tak, aby nebola suchá a necháte piecť 40-50 min. na 180 St.C. Upečenú dyňu rozmixujete, necháte vychladnúť a pridáte podľa receptu do chleba.
2. Zmiešajte múku s vodou a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 1-2 hodiny. Vodu prilievajte opatrne, ja robím s veľmi hydratovanými cestami, radšej si 40 g nechajte a prilejte až pri miesení. Prastaré múky sa správajú inak ako bežné múky.
3. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
4. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické. Následne cesto 2,5-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. Čas závisí od ročného obdobia a teploty.
5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod. Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.
6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.
Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.
Chrumkavé chlebíky želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie:
- 60 g ražný celozrnný kvások
- 530 g Kamutová hladká múka
- 50 g Kamutová celozrnná múka
- 200 g pivo
- 200 g voda
- 2 pl kaše z dyne
- 2 hrste nasucho opražených dyňových jadierok
- 1 PL soľ
- 1 PL slad