Jogurt

Keďže v poslednej dobe mám potrebu výroby domácich produktov, tak som si našla informácie na internete a na počudovanie, výroba je tak ľahká, že už iný ani nechcem. Po jogurte bude nasledovať syr 🙂

Ako sa uvádza na internete, vyrobiť si ho môžete veľmi ľahko. Ale vlastne jogurt sa nevyrába – jogurt sa pestuje. Vzniká vlastne pestovaním kvasiniek, baktérií a mikroskopických bacilov, ktoré nám jogurt vytvoria.

Keďže chodiť do obchodov v tejto dobe nie je žiaduce, vypestovať si kvalitný jogurt môžete doma aj vez zvláštnych zariadení – jogurtovačov a živých kultúr či baktérií a zvládne to skutočne každý. A dobrá správa je, že oproti kupovaným je nielen zdravší, ale je aj oveľa lacnejší.

Základom, bez ktorého sa nezaobídete a podstatnou surovinou pri príprave domáceho jogurtu je jogurtová kultúra. Táto jogurtová kultúra sa nachádza v jogurtoch bežne dostupných v obchode, ale dávajte si pozor na to, aby na jogurte bolo napísané, že obsahuje živú kultúru

Ak hotový jogurt 400g zmiešate z jednou šľahačkou smotanou a necháte cez plátienko v sitku cez noc odkvapkať v chladničke, vyrobíte si mascarpone (miesto jogurtu je možné použiť aj kyslú plnotučnú smotanu) túto vychytávku mi poradila Heňka moja top fanúšička na facebookovej stránke Kvásky jednej plavovlásky.

Viac ako si vyrobiť jogurt sa dočítate na stránke:

https://www.dobrarada.sk/clanok/domaci-jogurt.html

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jogurt?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • jogurtová kultúra
  • šľahačka
  • smotana