Jemný letný koláč

Celé leto sa dajú piecť úžasné koláče.

A tento Jemný ovocný koláč je tak krásne farebný, že ho musíte vyskúšať. Kľudne si doňho dajte aké chcete ovocie a čím viac, tým lepšie. Ja som mala čerešne, marhule a čučoriedky.

Je to veľmi jednoduchý koláč a zvládne ho skutočne každý. Nižšie máte kváskovú verziu aj verziu z droždia.

Postup:

  • Kvásková verzia:

    1. Z nakvaseného rozkvasu a ostatných surovín vypracujte cesto. Je veľmi hydratované, nezľaknite sa toho, je to tak v poriadku.

    2. Cesto nechajte nakysnúť 6-8 hodín na dvojnásobok (je už teplo, kysne rýchlejšie. Ak budete tento koláč robiť v chladnejšom počasí, môže to trvať aj 10 hodín). Alebo dajte kysnúť na noc do chladničky. Ak by v chladničke nezdvojnásobilo objem, treba nechať po vybratí ešte dokysnúť.

    3. Nakysnuté cesto premiestnite rovno na vymastený a múkou vysypaný plech, na cesto navrstvite očistené vykôstkované ovocie, ktoré dobre povtláčajte do cesta. Ja som použila plech menší, preto je koláč vyšší, ale odporúčam klasický, v koláči bude viac ovocia. Čučoriedky som len nasypala na vrch a posypala mrveničkou.

    4. Cesto nechajte finálne nakysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.

    5. Pečte na 180 St.C asi 40 minút.

    Verzia z droždia:

    1. Z kvásku a ostatných surovín vypracujte cesto. Je veľmi hydratované, nezľaknite sa toho, je to tak v poriadku.

    2. Cesto nechajte nakysnúť asi 2 hodiny na dvojnásobok (je už teplo, kysne rýchlejšie)

    3. Nakysnuté cesto premiestnite rovno na vymastený a múkou vysypaný plech, na cesto navrstvite očistené vykôstkované ovocie, ktoré dobre povtláčajte do cesta. Ja som použila plech menší, preto je koláč vyšší, ale odporúčam klasický, v koláči bude viac ovocia. Čučoriedky som len nasypala na vrch a posypala mrveničkou.

    4. Cesto nechajte finálne nakysnúť pri izbovej teplote asi 15-20 minút.

    5. Pečte na 180 St.C asi 40 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jemný letný koláč?
Kliknutím vyberte

Cesto - kvásková verzia:

  • 300 g nakvasený rozkvas - (100 g kvások, 100 g pšeničná hladká múka, 100 g voda) suroviny zmiešajte a nechajte nakvasiť.
  • 250 g polohrubá hladká múka
  • 270 g špaldová hladká múka
  • 150 g chlebová hladká múka
  • (hladké múky môžete použiť akékoľvek, kľudne aj len jeden druh)
  • 450 g mlieko
  • 100 ml olej
  • 100 g cukor

Ovocie - obe verzie:

  • 1000 g marhúľ
  • 1000 g čerešní
  • 300 g čučoriedok

Mrvenička - obe verzie:

  • 100 g hrubá múka
  • 100 g maslo
  • 100 g cukor
  • Dobre spolu na hrubo premiešajte a dajte schladiť do chladničky

Cesto - verzia z droždia:

  • Nakvasený kvások (40 g droždia, 100 g mlieko, 1 lyžička cukru. Suroviny zmiešajte a nechajte nakvasiť 15 minút)
  • 250 g polohrubá hladká múka
  • 270 g špaldová hladká múka
  • 250 g chlebová hladká múka
  • (hladké múky môžete použiť akékoľvek, kľudne aj len jeden druh)
  • 450 g mlieko
  • 100 ml olej
  • 100 g cukor