Postup:
-
Kvásková verzia:
1. Z nakvaseného rozkvasu a ostatných surovín vypracujte cesto. Je veľmi hydratované, nezľaknite sa toho, je to tak v poriadku.
2. Cesto nechajte nakysnúť 6-8 hodín na dvojnásobok (je už teplo, kysne rýchlejšie. Ak budete tento koláč robiť v chladnejšom počasí, môže to trvať aj 10 hodín). Alebo dajte kysnúť na noc do chladničky. Ak by v chladničke nezdvojnásobilo objem, treba nechať po vybratí ešte dokysnúť.
3. Nakysnuté cesto premiestnite rovno na vymastený a múkou vysypaný plech, na cesto navrstvite očistené vykôstkované ovocie, ktoré dobre povtláčajte do cesta. Ja som použila plech menší, preto je koláč vyšší, ale odporúčam klasický, v koláči bude viac ovocia. Čučoriedky som len nasypala na vrch a posypala mrveničkou.
4. Cesto nechajte finálne nakysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
5. Pečte na 180 St.C asi 40 minút.
Verzia z droždia:
1. Z kvásku a ostatných surovín vypracujte cesto. Je veľmi hydratované, nezľaknite sa toho, je to tak v poriadku.
2. Cesto nechajte nakysnúť asi 2 hodiny na dvojnásobok (je už teplo, kysne rýchlejšie)
3. Nakysnuté cesto premiestnite rovno na vymastený a múkou vysypaný plech, na cesto navrstvite očistené vykôstkované ovocie, ktoré dobre povtláčajte do cesta. Ja som použila plech menší, preto je koláč vyšší, ale odporúčam klasický, v koláči bude viac ovocia. Čučoriedky som len nasypala na vrch a posypala mrveničkou.
4. Cesto nechajte finálne nakysnúť pri izbovej teplote asi 15-20 minút.
5. Pečte na 180 St.C asi 40 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto - kvásková verzia:
- 300 g nakvasený rozkvas - (100 g kvások, 100 g pšeničná hladká múka, 100 g voda) suroviny zmiešajte a nechajte nakvasiť.
- 250 g polohrubá hladká múka
- 270 g špaldová hladká múka
- 150 g chlebová hladká múka
- (hladké múky môžete použiť akékoľvek, kľudne aj len jeden druh)
- 450 g mlieko
- 100 ml olej
- 100 g cukor
Ovocie - obe verzie:
- 1000 g marhúľ
- 1000 g čerešní
- 300 g čučoriedok
Mrvenička - obe verzie:
- 100 g hrubá múka
- 100 g maslo
- 100 g cukor
- Dobre spolu na hrubo premiešajte a dajte schladiť do chladničky
Cesto - verzia z droždia:
- Nakvasený kvások (40 g droždia, 100 g mlieko, 1 lyžička cukru. Suroviny zmiešajte a nechajte nakvasiť 15 minút)
- 250 g polohrubá hladká múka
- 270 g špaldová hladká múka
- 250 g chlebová hladká múka
- (hladké múky môžete použiť akékoľvek, kľudne aj len jeden druh)
- 450 g mlieko
- 100 ml olej
- 100 g cukor