Postup:
-
Pred miesením som si zarobila na obe varianty rovnaký rozkvas:
100 g kvásku (je jedno aký použijete, ja som použila LM) + 100 g vody + 100 g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky.
Rozkvas som nechala cez noc asi 7-8 hodín nakysnúť pri izbovej teplote. Dávajte pozor, lebo tento čas je len orientačný. Každý má inú teplotu doma a o chvíľku už bude teplejšie a v lete rozkvas môže byť pripravený už za 4-5 hodín. Podstatné je, aby zdvojnásobil objem a nebol prepadnutý.
Na cesto som použila:
Hotový rozkvas
3 vajcia
160 g kryštálového cukru
280 ml mlieka
100 ml slnečnicového oleja
300 g múky manitoba (v prípade špaldovej verzie hladká pšeničná špaldová Pernerka)
300 g polohrubej pšeničná Babičkina voľba (v prípade špaldovej verzie celozrnná pšeničná špaldová)
2 nastrúhané hruškyZ uvedených surovín okrem hrušiek si vypracujte vláčne nelepivé cesto. Mieste dovtedy pokiaľ sa vám neodliepa do stien misy. Keď je vymiesené, pridajte nahrubo nastrúhané hrušky a ešte chvíľku premieste.
Cesto bude viac hydratované, nebojte sa toho, pri ďalšom použití na plechu sa len roztiahne rukami.
Vymiesené cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Mne to trvalo 6 hodín. (čas je zasa len orientačný)
Po nakysnutí som cesto preniesla a vymastený a múkou vysypaný plech a rukami roztiahla na jeho veľkosť. Napoly rozkrojené hrušky som dobre zatlačila do cesta a nechala finálne kysnúť 3 hodiny. V lete bude stačiť hodinu-dve. Posúch som piekla v rozohriatej rúre na 200 stupňov 30 minút.
V priebehu pečenia si na vrch posúchu pripravte polevu: 180 g roztopeného masla i zmiešajte s 1 balíčkom vanilkového a 1 balíčkom škoricového cukru. Posúch po upečení polejte alebo potrite touto polevou a dajte ešte na 5 minút zapiecť.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g kvásku (je jedno aký použijete, ja som použila LM) + 100 g vody + 100 g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 3 vajcia
- 160 g kryštálového cukru
- 280 ml mlieka
- 100 ml slnečnicového oleja
- 300 g múky manitoba (v prípade špaldovej verzie hladká pšeničná špaldová Pernerka)
- 300 g polohrubej pšeničná Babičkina voľba (v prípade špaldovej verzie celozrnná pšeničná špaldová)
- 2 nastrúhané hrušky