Jahodové parené buchty

Môžete si ich pripraviť z kvásku i z droždia.  Pri verzii z droždia použite namiesto kvásku 20 g droždia.

Postup:

  • Kvásková verzia:
    1. Zmiešajte suroviny na rozkvas, nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta.
    2. Cesto z kvásku a uvedených surovín vymieste na hladké nelepivé a elastické a nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 8 hodín.
    3. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku a rozdeľte podľa toho, aké veľké chcete buchty robiť.
    4. Urobte bochníčky, ktoré nechajte 20 min. oddýchnuť.
    5. Každý bochník roztlačte, dajte naňho kôpku džemu a jahody a zabaľte. Uložte spojom dolu a nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
    6. Nakysnuté buchty naparujte asi 8 minút tak, že si do jedného nižšieho širšieho hrnca dáte zovrieť vodu, naňho položíte mriežku, handru, uložíte buchty a zakryjete ďalším takým istým hrncom. Alebo jednoducho tak, že dáte do vyššieho hrnca zovrieť vodu, nad ňu zavesíte cedník, naukladáte buchty a zakryjete pokrievkou. Tip, ako predísť tomu, aby para nepokvapkala buchty a následne nespľasli: pokrievku zospodu obaľte utierkou.
    7. Na buchty si pripravte jahodovú omáčku tak, že si umyté a očistené jahody rozmixujte na pyré. Podľa chuti pridáte cukor, med, vanilku ...
    8. Buchty podávajte s jahodovou omáčkou a tvarohom.

    Verzia z droždia:
    1. Zmiešajte 20 g droždia, 100 g mlieka a 2 kl cukru nechajte asi 15 min. nakysnúť a použite ďalej do cesta.
    2. Cesto z kvásku a uvedených surovín vymieste na hladké nelepivé a elastické. Cesto nechajte nakysnúť asi 2 hodiny.
    3. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku a rozdeľte podľa toho, aké veľké chcete buchty robiť.
    4. Urobte bochníčky, ktoré nechajte 5 min. oddýchnuť.
    5. Každý bochník roztlačte, dajte naňho kôpku džemu a jahody a zabaľte. Uložte spojom dolu a nechajte finálne nakysnúť 20 minút.
    6. Nakysnuté buchty naparujte asi 8 minút tak, že si do jedného nižšieho širšieho hrnca dáte zovrieť vodu, naňho položíte mriežku, handru, uložíte buchty a zakryjete ďalším takým istým hrncom. Alebo jednoducho tak, že dáte do vyššieho hrnca zovrieť vodu, nad ňu zavesíte cedník, naukladáte buchty a zakryjete pokrievkou. Tip, ako predísť tomu, aby para nepokvapkala buchty a následne nespľasli: pokrievku zospodu obaľte utierkou.
    7. Na buchty si pripravte jahodovú omáčku tak, že si umyté a očistené jahody rozmixujte na pyré. Podľa chuti pridáte cukor, med, vanilku ...
    8. Buchty podávajte s jahodovou omáčkou a tvarohom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jahodové parené buchty?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia:

  • 100 g ražný alebo pšeničný rozkvas (30 g kvások 40 g pšeničná hladká múka, 30 g voda)
  • 250 g hladkej pšeničnej Manitoby,
  • 250 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 4 PL cukor
  • 5 g soli
  • Na náplň: jahody a jahodový džem

Na dokončenie:

  • 700 g jahody
  • Mäta
  • Cukor, alebo med
  • Tvaroh

Verzia z droždia:

  • 20 g droždie
  • 300 g hladkej pšeničnej Manitoby,
  • 250 g polohrubej múky
  • 350 ml mlieka
  • 4 PL cukor
  • 5 g soli
  • Na náplň: jahody a jahodový džem

Na dokončenie:

  • 700 g jahody
  • Mäta
  • Cukor, alebo med
  • Tvaroh