Postup:
-
Kvásková verzia:
1. Zmiešajte suroviny na rozkvas, nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta.
2. Cesto z kvásku a uvedených surovín vymieste na hladké nelepivé a elastické a nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 8 hodín.
3. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku a rozdeľte podľa toho, aké veľké chcete buchty robiť.
4. Urobte bochníčky, ktoré nechajte 20 min. oddýchnuť.
5. Každý bochník roztlačte, dajte naňho kôpku džemu a jahody a zabaľte. Uložte spojom dolu a nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
6. Nakysnuté buchty naparujte asi 8 minút tak, že si do jedného nižšieho širšieho hrnca dáte zovrieť vodu, naňho položíte mriežku, handru, uložíte buchty a zakryjete ďalším takým istým hrncom. Alebo jednoducho tak, že dáte do vyššieho hrnca zovrieť vodu, nad ňu zavesíte cedník, naukladáte buchty a zakryjete pokrievkou. Tip, ako predísť tomu, aby para nepokvapkala buchty a následne nespľasli: pokrievku zospodu obaľte utierkou.
7. Na buchty si pripravte jahodovú omáčku tak, že si umyté a očistené jahody rozmixujte na pyré. Podľa chuti pridáte cukor, med, vanilku ...
8. Buchty podávajte s jahodovou omáčkou a tvarohom.Verzia z droždia:
1. Zmiešajte 20 g droždia, 100 g mlieka a 2 kl cukru nechajte asi 15 min. nakysnúť a použite ďalej do cesta.
2. Cesto z kvásku a uvedených surovín vymieste na hladké nelepivé a elastické. Cesto nechajte nakysnúť asi 2 hodiny.
3. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku a rozdeľte podľa toho, aké veľké chcete buchty robiť.
4. Urobte bochníčky, ktoré nechajte 5 min. oddýchnuť.
5. Každý bochník roztlačte, dajte naňho kôpku džemu a jahody a zabaľte. Uložte spojom dolu a nechajte finálne nakysnúť 20 minút.
6. Nakysnuté buchty naparujte asi 8 minút tak, že si do jedného nižšieho širšieho hrnca dáte zovrieť vodu, naňho položíte mriežku, handru, uložíte buchty a zakryjete ďalším takým istým hrncom. Alebo jednoducho tak, že dáte do vyššieho hrnca zovrieť vodu, nad ňu zavesíte cedník, naukladáte buchty a zakryjete pokrievkou. Tip, ako predísť tomu, aby para nepokvapkala buchty a následne nespľasli: pokrievku zospodu obaľte utierkou.
7. Na buchty si pripravte jahodovú omáčku tak, že si umyté a očistené jahody rozmixujte na pyré. Podľa chuti pridáte cukor, med, vanilku ...
8. Buchty podávajte s jahodovou omáčkou a tvarohom.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Kvásková verzia:
- 100 g ražný alebo pšeničný rozkvas (30 g kvások 40 g pšeničná hladká múka, 30 g voda)
- 250 g hladkej pšeničnej Manitoby,
- 250 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 4 PL cukor
- 5 g soli
- Na náplň: jahody a jahodový džem
Na dokončenie:
- 700 g jahody
- Mäta
- Cukor, alebo med
- Tvaroh
Verzia z droždia:
- 20 g droždie
- 300 g hladkej pšeničnej Manitoby,
- 250 g polohrubej múky
- 350 ml mlieka
- 4 PL cukor
- 5 g soli
- Na náplň: jahody a jahodový džem
Na dokončenie:
- 700 g jahody
- Mäta
- Cukor, alebo med
- Tvaroh