Postup
-
Zo surovín si vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 8-10 hodín v závislosti od teploty okolia a sily kvásku. Pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny.
Po nakysnutí ho rozvaľkajte na obdĺžnik, natrite ho plnkou a narežte na pásy široké asi 8 cm. Plnenie jablkami začnite krajným pásom. Vždy na 1/2 šírky pásu, teda na 4 cm ukladajte na tenko nakrájané polovičky jabĺk tak, aby sa prekrývali a zároveň polovičkou (oblúčikom) ležali mimo cesta. druhou polovičkou cesta prekryte jablká a pás zrolujte do ružičky. Uložte do formy. Ak máte veľkú formu, nasledujúci pás nadpojte a omotajte okolo strednej ružičky. Vyplňte formu tak, aby ste nechali po obvode voľný priestor na dokysnutie.
Ja som urobila 4 takéto menšie ružičky.
Hotové ružičky nechajte nakysnúť pri izbovej teplote 2-4 hodín, záleží od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 20 min.
Po nakysnutí posypte kryštálovým cukrom a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35-45 minút. Záleží od veľkosti formy.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 570 g špaldová hladká múka
- 260 g kryštálový cukor
- 250 g mlieko
- 100 g maslo
- 70 g žĺtka
- 150 g LM (kto nekváskuje, pridá 20 g droždia a upraví časy kysnutia)
Plnka
- Máte viac možností: Môžete použiť čokoládu roztopenú s trochou masla, alebo nutelu, alebo akúkoľvek inú čokoládovú nátierku. Ja som použila nátierku Babeta, ktorú kúpite v supermarkete Kraj. Alebo môžete použiť džem.
- A samozrejme potrebujete jablká