Zdielať recept

Tradičné korenisté Hot Cross Buns

Hot cross bun,  je korenistá sladká buchtička, ktorá sa zvyčajne pečie z cesta s kandizovaným a sušeným ovocím. Na vrchu buchiet je kríž, ktorý symbolizuje ukrižovanie Krista.

Postup:

  • Sušené ovocie si namočte deň vopred do rumu a pred pečením sceďte a vyžmýkajte.
    Múku zmiešajte s koreninami a vymieste s kváskom, cukrom, mliekom, vajcom a kakaom na hladké cesto. Keď sa suroviny spoja, mieste asi 10 minút a začnite pridávať po kúskoch maslo.
    Ku koncu pridajte sušené a kandizované ovocie, citrónovú a pomarančovú kôru.
    Cesto necháme prikryté v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na rovnaké diely, utiahneme do bochníčka a ukladáme na plech na pečenie vedľa seba.
    Necháme 2-3 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.)
    Po nakysnutí vymiešajte spolu suroviny na pastu a naplňte ňou cukrárenské vrecko s hladkou špičkou. Ozdobte buchty pastou.
    Pečte v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30-35 minút do zlatohneda.
    Po dopečení dajte do menšieho hrnca zohriať suroviny na rozvar a miešajte pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť, ale nie stuhnúť. Potrieme povrch ešte horúcich buchiet cukrovým rozvarom a necháme trochu vychladnúť na mriežke
    Dobrú chuť želá Petronela Burianova

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tradičné korenisté Hot Cross Buns?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 200 g LM (alebo ražného kvásku) vopred nakŕmeného a narasteného na dvojnásobok
  • 700 g Manitoba, T660, alebo špaldova múka
  • 130 g cukor
  • 350 g mlieko
  • 1 vajce
  • 120 g maslo
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 citrónový cukor
  • 6 g škorica
  • 1/4 čl mletého muškátového orechu
  • 1/2 čl mletý zázvor
  • 5 ks drvený hrebíček
  • 1 čl kardamon
  • citrónová kôra
  • pomarančová kôra
  • vanilka
  • 100 g sušené hrozienka, brusnice, nakrájané sušené marhule
  • 100 g kandizované ovocie
  • rum na namočenie sušeného ovocia.

Cukrový rozvar

  • 50 g cukor
  • 50 g voda
  • vanilková esencia

Pasta na krížiky

  • 150 g múky
  • 120 g vody