Zdielať recept

Gaštanová tehlička s orechmi

Táto gaštanová tehlička s orechmi je presne ako jeseň. Voňavá, jemná, ako pavučinka a zároveň výrazná a veľmi dobrá. Dá sa jesť len tak alebo kľudne so slanými alebo sladkými prílohami. Je božská.

Postup

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte prebehnúť autolýzu hodinu
    2. Pridajte kvások a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu.
    3. Pridajte soľ a slad a vymieste najlepšie ručne kompaktné elastické cesto. Ak miesite v robote, dávajte pozor na premiesenie. Cesto sa musí odliepať od dna misy.
    4. Cesto opatrne natiahnite na naolejovanej doske a posypte orechami a gaštanami a zalaminujte.
    5. Premiestnite do uzatvorenej nádoby a prekladajte každých 30 - 45 min. po dobu 3-4 hodín. (v lete keď sú horúčavy je treba čas skrátiť na 2,5 - 3 hodiny, naopak v zime to môže byť aj 5 hodín)
    6. Cesto stočte do vymastenej a múkou vysypanej nádoby na tehličku, alebo do ošatky.
    7. Finálne nechajte kysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote, alebo nechajte hodinu pri izbovej teplote a v chladničke 12 hodín.
    8. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 St.C. 15 minút so záparou, následne teplotu znížte a pečte pri 200 St.C. 30 minút. V polovičke pečenia tehličku vyklopce a dopečte na mriežke zvyšný čas.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Gaštanová tehlička s orechmi?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 250 g Kamutová hladká múka(ak nemáte, použite Manitobu, alebo T650))
  • 200 g Kamutová celozrnná múka
  • 150 g celozrnná múka z červenej pšenice
  • (Môžete použiť akúkoľvek inú celozrnnú múku)
  • 220 g voda
  • 220 g pivo
  • (tekutinu prilievajte opatrne, každá múka saje inak a zvlášť celozrnné. Začnite s nižším pomerom a pri miesení pridajte ak treba)
  • 70 g kvások (ja som použila ražný celozrnný)
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl soľ
  • 200 g nadrobno nakrájaných varených jedlých gaštanov
  • 100 g kešu orechov