Zdielať recept

Domáca vegeta

Už ste sa niekedy pozastavili nad tým, koľko škodlivín je v kupovanej vegete? Priznám sa, že som ju kedysi používala naozaj hojne. Odkedy ale mám informáciu o jej škodlivosti, robím si vegetu doma svoju a poviem Vám že jej chuť je neopísateľne lepšia do kupovanej. Domácu vegetu si pripravíte naozaj veľmi jednoducho. Potrebujete na to len čo najviac zeleniny a vňatí. Množstvo zeleniny  v recepte je orientačné. Môžete zvoliť inú kombináciu, je to len na Vás. A viete čo je najlepšie? Môžete si ju urobiť hrubšiu, alebo jemnejšiu, podľa toho na čo ju budete potrebovať. Napríklad do zeleninových polievok je vhodnejšia hrubšia, ale do jemnejších omáčok jemnejšia. Takže si môžete z jednej dávky urobiť rôzne.

Postup:

  • Všetku zeleninu očistite a nastrúhajte na drobno, alebo nakrájajte na tenučké plátky a malé kúsky.
    Zeleninu dajte do sušičky usušiť. Vňate sušte samostatne. Nezabudnite si pláty na sušenie vystlať papierom na pečenie, inak Vám zelenina poprepadáva.
    Ak nemáte sušičku, môžete ju dať sušiť do rúry na 50 Stupňov, alebo na program sušenie.
    Sušte asi 4 hodiny. Potom zeleninu postupne premixujte na menšie kúsky a dajte znovu dosušiť.
    Keď je zelenina celkom usušená, a chcete mať jemnejšiu vegetu, môžete ju nakoniec rozmixovať ešte na jemnejšie. Ja mám vegetu radšej hrubšiu. Keď ju pridávam do zeleninových polievok, po uvarení je veľmi chutná. Pridajte soľ a kurkumu a premiešajte.
    Vegetu skladujte v sklenených nádobách, ak ste jej urobili viac, dajte ju do zaváraninových pohárov a poháre sterilizujte. Dajte do hrnca a podlejte vodou asi do ½ pohárov. Keď voda zovrie sterilizujte v pare asi 20 min. Poháre vyberte a prevráťte dolu hlavou do vychladnutia.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Domáca vegeta?
Kliknutím vyberte

Suroviny

  • 15 ks veľká mrkva mrkvy
  • 15 ks veľký petržlen
  • 2 veľké zelery
  • 2 veľké Póry
  • 3 ks kaleráb
  • 2 hlavičky kelu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 ks cibule
  • zelerová, petržlenová, ligurčeková vňať (môžete použiť akú máte)
  • 1 PL kurkumy
  • 300 g soli (každý podľa chuti viac, alebo menej)