Postup:
-
Všetku zeleninu očistite a nastrúhajte na drobno, alebo nakrájajte na tenučké plátky a malé kúsky.
Zeleninu dajte do sušičky usušiť. Vňate sušte samostatne. Nezabudnite si pláty na sušenie vystlať papierom na pečenie, inak Vám zelenina poprepadáva.
Ak nemáte sušičku, môžete ju dať sušiť do rúry na 50 Stupňov, alebo na program sušenie.
Sušte asi 4 hodiny. Potom zeleninu postupne premixujte na menšie kúsky a dajte znovu dosušiť.
Keď je zelenina celkom usušená, a chcete mať jemnejšiu vegetu, môžete ju nakoniec rozmixovať ešte na jemnejšie. Ja mám vegetu radšej hrubšiu. Keď ju pridávam do zeleninových polievok, po uvarení je veľmi chutná. Pridajte soľ a kurkumu a premiešajte.
Vegetu skladujte v sklenených nádobách, ak ste jej urobili viac, dajte ju do zaváraninových pohárov a poháre sterilizujte. Dajte do hrnca a podlejte vodou asi do ½ pohárov. Keď voda zovrie sterilizujte v pare asi 20 min. Poháre vyberte a prevráťte dolu hlavou do vychladnutia.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny
- 15 ks veľká mrkva mrkvy
- 15 ks veľký petržlen
- 2 veľké zelery
- 2 veľké Póry
- 3 ks kaleráb
- 2 hlavičky kelu
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 ks cibule
- zelerová, petržlenová, ligurčeková vňať (môžete použiť akú máte)
- 1 PL kurkumy
- 300 g soli (každý podľa chuti viac, alebo menej)