Zdielať recept

Čokoládový veniec

Postup:

  • Pšeničný rozkvas: 120 g LM + 130 g pšeničná múka + 130 g voda

    rozkvas nechať zdvojnásobiť objem pri izbovej teplote teraz v zime asi 8 - 10 hodín.

    Cesto:

    380 g hotový rozkvas
    900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
    380 ml mlieka
    100 g oleja
    150 g cukor

    Zo surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré sa musí celkom odliepať od stien misy. Miesenie môže trvať asi 25 minút.

    Po 10 minútach miesenia si oddeľte 1/2 cesta, pridajte kakao (od oka) a pár lyžíc mlieka, alebo vody, nakoľko kakao urobí cesto tuhšie) Po vymiesení nechajte cesto nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to asi 8-10 hodín. Záleží od teploty ktorú máte v miestnosti. v lete to môže byť i polovičný čas.

    Po nakysnutí si cesto premiestnite na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdeľte na rovnaké diely, ktoré poprekladajte, utiahnite do bochníčkov a nechajte chvíľku oddýchnuť aby povolili.

    Vygúľajte pramene dlhé asi 30 cm, rozvaľkajte ich valčekom do obdĺžnika a posypte nastrúhanou čokoládou. Čokoládové cesto bielou čokoládou, biele cesto tmavou čokoládou. Zrolujte a zapleťte dva a dva pramene do Špirály, stočte do venca, na konci spoje potrite vodou, aby sa Vám cesto zlepilo a nerozišlo pri ďalšom kysnutí.

    Poukladajte ich na papierom vystlaný plech a nechajte nakysnúť 3 hodiny (čas je orientačný, závisí od okolitej teploty. ja som mala 21 St.C)

    Po nakysnutí ich potrite bielkom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 St.C asi 40 minút do zlata.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Čokoládový veniec?
Kliknutím vyberte

Pšeničný rozkvas

  • 120 g LM
  • 130 g pšeničná múka
  • 130 g voda

Cesto:

  • 380 g hotový rozkvas
  • 900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
  • 380 ml mlieka
  • 100 g oleja
  • 150 g cukor