Postup:
-
Pšeničný rozkvas: 120 g LM + 130 g pšeničná múka + 130 g voda
rozkvas nechať zdvojnásobiť objem pri izbovej teplote teraz v zime asi 8 - 10 hodín.
Cesto:
380 g hotový rozkvas
900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
380 ml mlieka
100 g oleja
150 g cukorZo surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré sa musí celkom odliepať od stien misy. Miesenie môže trvať asi 25 minút.
Po 10 minútach miesenia si oddeľte 1/2 cesta, pridajte kakao (od oka) a pár lyžíc mlieka, alebo vody, nakoľko kakao urobí cesto tuhšie) Po vymiesení nechajte cesto nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to asi 8-10 hodín. Záleží od teploty ktorú máte v miestnosti. v lete to môže byť i polovičný čas.
Po nakysnutí si cesto premiestnite na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdeľte na rovnaké diely, ktoré poprekladajte, utiahnite do bochníčkov a nechajte chvíľku oddýchnuť aby povolili.
Vygúľajte pramene dlhé asi 30 cm, rozvaľkajte ich valčekom do obdĺžnika a posypte nastrúhanou čokoládou. Čokoládové cesto bielou čokoládou, biele cesto tmavou čokoládou. Zrolujte a zapleťte dva a dva pramene do Špirály, stočte do venca, na konci spoje potrite vodou, aby sa Vám cesto zlepilo a nerozišlo pri ďalšom kysnutí.
Poukladajte ich na papierom vystlaný plech a nechajte nakysnúť 3 hodiny (čas je orientačný, závisí od okolitej teploty. ja som mala 21 St.C)
Po nakysnutí ich potrite bielkom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 St.C asi 40 minút do zlata.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Pšeničný rozkvas
- 120 g LM
- 130 g pšeničná múka
- 130 g voda
Cesto:
- 380 g hotový rozkvas
- 900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
- 380 ml mlieka
- 100 g oleja
- 150 g cukor