Zdielať recept

Cmarový chlieb so zemiakom

Postup

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 1 hodinu.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny. Záleží to od okolitej teploty.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Cmarový chlieb so zemiakom?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 500 g pšeničná chlebová múka (môže byť Aida 3.3 celozrnná Manitoba)
  • 70 g pšeničná celozrnná múka
  • 350 g vody
  • 50 ml cmar
  • 1 veľký strúhaný varený zemiak
  • 1 čl slad
  • 1 čl mletá rasca
  • 2 čl soľ.
  • 60-70 g kvások