Postup:
-
Múku, pivo a 200 g vody zmiešajte a nechajte prebehnúť dve hodiny autolýzu
Pridajte kvások a nechajte prebehnúť hodinu fermentolýzu
Fermentolyzované cesto ručne, alebo v robote vymieste. Pridajte slad a postupne prilievajte olej a zvyšok vody, v ktorej ste rozmiešali soľ.
Vymiesené cesto premiestnite do nádoby, v ktorej ho budete asi 4 hodiny prekladať. Po prekladoch cesto dajte do prikrytej misky a uložte na noc do chladničky (12 hod.)
Po vybratí z chladničky cesto vyklopte na dobre pomúčenú dosku. Tiež z vrchu cesto posypte múkou a špachtľou, alebo nožom ho rozdeľte napoly. S cestom manipulujte minimálne. Jemne každú časť preložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Ak sa Vám zdá, že cesto v chladničke nenarástlo dostatočne, prikryte ho utierkou a nechajte ešte 2 hodiny dokysnúť.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 250 St.C so záparou 15 min. a neskôr znížte teplotu na 200 St. a pečte ďalších asi 20 min.
Dobrú chuť žeklá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 50 g kvások
- 250 g Manitoba
- 250 g Celozrnná Manitoba Aida 3.3 (môžete použiť len 500 g Manitoby alebo pšeničnej chlebovej múky. )
- 250 g pivo
- 230 voda
- 20 g olej
- 1 čl soľ
- 1 čl slad