Zdielať recept

Celozrnný špaldový chlieb

Tento chlieb je z múk mletých na kamennom mlyne Antico Molino Rosso. Je vysoko hydratovaný s hydratáciou cez 80 %. Preto treba dodržať postup, najmä prekladanie, kedy cesto spevní a ľahšie sa s ním manipuluje. Tiež je potrebné chladničkové kvasenie, aby po nakysnutí v ošatke bolo cesto stuhnuté.

Použité múky kúpite tu: https://www.bionakupy.sk/muky-na-pecenie/

 

Postup:

  • 1. Zmiešajte 150 g manitoby so 150 g vody a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 1,5 hodiny.
    2. Po 1,5 hodine pridajte 370 g Špaldová celozrnná múka, 60 g voda, 200 g pivo a nechajte ešte 30 min. oddychovať.
    3. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
    4. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
    5. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.
    6. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod. Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.
    7. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Celozrnný špaldový chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 150 g Manitoba Antico Molino Rosse
  • 370 g Celozrnná špaldová múka Antico Molino Rosso
  • 60 g ražný celozrnný kvások
  • 210 g voda
  • 200 g pivo
  • 1 čl soľ
  • 1 čl slad
  • 60 g kvások