Postup:
-
1. Zmiešajte múku s vodou a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.
5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.
Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.
6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.
Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.
Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.
Chrumkavé chlebíky želá Petronela
Na to, že je to originál celozrnný, musela som ho rozkrojiť aj keď nebol pre mňa, chcela som vidieť, ako sa tvári zvnútra. A naozaj ma veľmi milo prekvapil a dúfam že aj chutil susedom. Takéto si budem piecť aj pre seba.
Recenzie receptu
Ingrediencie
- 450 g Celozrnná pšeničná, alebo celozrnná špaldová múka
- 120 Manitoba
- soľ
- slad
- 60 g ražný celozrnný kvások
- 200 g pivo
- 220 g voda