Zdielať recept

Celozrnný chlieb

Toto je megafešák celozrnný.  Mám pred celozrnnými chlebmi rešpekt. Nenafúknu sa tak, ako obyčajné pšeničné, ale tento ma prekvapil a urobil mi dobrú náladu na celý deň. Je krásne nadýchaný a mäkulinký ako obláčik.

 

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s vodou a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

    Na to, že je to originál celozrnný, musela som ho rozkrojiť aj keď nebol pre mňa, chcela som vidieť, ako sa tvári zvnútra. A naozaj ma veľmi milo prekvapil a dúfam že aj chutil susedom. Takéto si budem piecť aj pre seba.

Recenzie receptu

2. júna 2020
“Uzasny recept, nikdy som nezazila aby sa mi celozrnny chlebik nafukol doslova ako balonik, no tento taky je. Dokonaly! ”
Dominika

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Celozrnný chlieb?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 450 g Celozrnná pšeničná, alebo celozrnná špaldová múka
  • 120 Manitoba
  • soľ
  • slad
  • 60 g ražný celozrnný kvások
  • 200 g pivo
  • 220 g voda